VRHOVNI SUD

Vuković ostaje u pritvoru zbog opasnosti od bijega

09.02.2009 u 23:02

Bionic
Reading

Vrhovni sud Republike Hrvatske, odlučujući o žalbama okrivljenika za poticanje na teško dvostruko ubojstvo, potvrdio je odluku da se u protvoru zadrži Vjekoslav Vuković, državljanin Hrvatske i BiH, koji je kao pomoćnik ministra vodio Sektor za borbu protiv organiziranoga kriminala i terorizma u Ministarstvu sigurnosti BiH

RIJEKA - Ta je odluka donesena zbog opasnosti od bijega, izvijestio je Županijski sud u Rijeci. No, ukinuto je rješenje Općinskog suda u Rijeci o određivanju pritvora u dijelu u kojem se odbija ponuđena jamčevina kao zamjena za pritvor. Prvostupanjski sud u Rijeci o tome će odlučivati ponovno na temelju odluke Vrhovnog suda.

Vrhovni sud odlučio je da se optuženima Ivanu Filipoviću i Robertu Draginu pritvor od sada određuje samo zbog mogućnosti ponavljanja kažnjivog djela, a kao razlog zadržavanja u pritvoru ukinute su posebno teške okolnosti u kojima je djelo počinjeno.

Ivan Filipović i Robert Dragin optuženi su za kažnjivo djelo poticanja na teško ubojstvo, a Dragin i zbog nedopuštenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari.

Naknadno je na Općinskome sudu u Rijeci podignut optužni prijedlog protiv Vjekoslava Vukovića, državljanina Hrvatske i BiH. Njega Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci tereti da je sudjelovao u nabavi eksplozivne naprave kojom je, postavljanjem pod automobil mogućih žrtava, dvostruko ubojstvo u organizaciji Filipovića i Dragina trebalo biti počinjeno u listopadu prošle godine, što je riječka policija spriječila njihovim uhićenjem. Pravno se poticanje na teško ubojstvo izjednačava s počinjenjem takva kažnjiva djela. Vuković je uhićen i u pritvoru je u Rijeci od sredine siječnja.

Vukovićeva obitelj i prijatelji skupili su 300.000 kuna koje su ponuđene Sudu kao jamčevina za njegovo puštanje da se brani sa slobode, što je Sud odbio. Županijski sud u Rijeci odlučio je spojiti slučajeve protiv Filipovića i Dragina te protiv Vukovića pa će se dalje voditi kao jedan kazneni predmet.