SUĐENJE ĐURI ĐURIĆU

Ubio 9-godišnjeg sina zbog novca za izlet

05.10.2010 u 14:38

Bionic
Reading

Na Županijskome sudu u Puli danas je počelo suđenje 45-godišnjem Đuri Đuriću iz Rovinja, koji je 20. svibnja ove godine u svojem stanu u Rovinju ugušio devetogodišnjeg sina Luku tako što ga je uhvatio rukama za vrat i snažno ga stiskao sve dok nesretno dijete nije izdahnulo

'Kriv sam, ali nisam ubojica svoga sina jer nisam imao namjeru ubiti svoje dijete', rekao je Đurić pred Vijećem za mladež kojim predsjeda sutkinja Dorijana Dolenc-Kujundžić. Za to teško ubojstvo i zločin nad vlastitim djetetom, koji nije potresao samo Rovinj i Istru, nego i cijelu Hrvatsku, Đuriću prijeti zatvorska kazna od 40 godina.

Iznoseći obranu Đurić je rekao kako mu je žao sina, ali tih je dana, kad se dogodilo ubojstvo, bio pod velikim pritiskom. Ustvrdio je kako ni danas ne vjeruje u ono što je učinio te da mu je žao jer je 'to dijete koje je volio i koje je voljelo njega'.

Opisujući događaj, rekao je kako je tog dana devetogodišnji Luka nakon škole došao k njemu, kao što je često činio, premda je nakon rastave roditelja živio s majkom Katicom.

'Dao sam mu 20 kuna i išao je u trgovinu kupiti sendvič. Nakon što ga je pojeo, tražio je 100 do 150 kuna za neki izlet u Pulu. Kako mu ja taj novac nisam mogao dati jer ga nisam imao, počeo me udarati nogama', rekao je Đurić i dodao kako mu je najprije odgurnuo noge, no s obzirom na to da je dijete i dalje vikalo, u jednom ga je trenutku uhvatio za vrat.

'Koliko sam ga držao, ne znam, no nakon nekog vremena ispustio sam ga i kad sam vidio da ne diše, tri-četiri puta sam ga ošamario da dođe k sebi', rekao je Đurić. Po njegovim riječima, nakon pet do deset minuta stigla je njegova majka i kad ga je upitala gdje je Luka, on joj je odgovorio kako je mrtav. Bez odgovora je ostalo pitanje zašto je sina primio za vrat ako mu nije bila namjera ugušiti ga.

'Tužan sam i nesretan i neka mi Bog oprosti', rekao je Đurić, dodajući kako se smatra i osjeća krivim, ali se ne smatra ubojicom jer nije imao namjeru ubiti dijete. Rekao je kako na dan ubojstva svojega sina nije konzumirao alkohol.

Suđenje se nastavlja 26. listopada, kada će se ispitati vještak psihijatar i Đurićeva susjeda koja je čuvala pokojnog Luku. Majka malog Luke i bivša supruga Đure Đurića zbog zdravstvenih razloga neće svjedočiti na glavnoj raspravi, nego će se njezin iskaz pročitati.