RONČEVIĆEV ODVJETNIK:

USKOK selektivno bira dokaze

04.10.2010 u 12:04

Bionic
Reading

Suđenje bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovom tadašnjem pomoćniku Ivi Bačiću, koje je nastavljeno nakon tri mjeseca stanke, ponovo je prekinuto do 22. listopada, jer Prometni fakultet u Zagrebu još uvijek nije dovršio traženo vještačenje

Naime, Prometni fakultet treba izraditi vještačenje kojim bi se utvrdilo jesu li svi ponuđači na natječaju za kupnju nebojnih vozila udovoljavali traženim uvjetima od kojih je najvažniji minimalna težina od pet tona ili je to bio samo slučaj s tvrtkom Eurokamion koja je nudila kamione IVECO kako tvrdi obrana.

Tako je u ponedjeljak svjedočio samo Milan Vrbanac koji je bio zamjenik člana prvog povjerenstva o kupnji kamiona zadužen za razmatranje tehničkih karakteristika ponuđenih vozila. On je posvjedočio da se nije mnogo raspravljalo o tehničkim karakteristikama ponuđenih vozila, jer je nedostajalo novca za kupnju vozila od bilo kojeg ponuđača pa se predlagalo poništenje natječaja, što se na kraju i dogodilo. Ipak je potvrdio da je minimalna tražena korisna nosivost za kamione bila pet tona što je odgovor koji ide u prilog obrani.

Obrana je prosvjedovala i na tvrdnju svjedoka da je u razdoblju od 200 do 2004. na testiranju u MORH-u bilo vozilo tvrtke IVECO, a ne samo tvrtke MAN. Tada je odvjetnik prvooptuženog Berislava Rončevića, Krešimir Vilajtović, žestoko reagirao rekavši da oni mogu donijeti dokaze da se u MORH-u testiralo i vozilo tvrtke IVECO.

'Postoje dokazi, ali USKOK to nije zanimalo u fazi istrage, jer su se koncentrirali isključivo na vozila tvrtke MAN', rekao je Vilajtović.