MALI MAESTRO

U utorak presuda Gotovcu i Staniću

09.02.2009 u 15:54

Bionic
Reading

Izricanjem nepravomoćnih presuda bivšem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetlanu Staniću sutra bi na zagrebačkom Županijskom sudu trebao biti dovršen prvi sudski postupak proizašao iz USKOK-ove antikorupcijske akcije 'Maestro'

Obrana je u završnim riječima prošlog tjedna zatražila oslobađajuće presude, nazvavši optužnicu 'elementarnim nepoznavanjem prava', a postupak ruganjem borbi protiv korupcije.

Tužiteljstvo, s druge strane, tvrdi da je iskazima svjedoka te tajnim snimkama preslušanim tijekom dokaznog postupka nedvojbeno utvrđeno da je Gotovac Staniću pogodovao u privatizaciji Dalmacijavina i splitskog hotela Bellevue.

USKOK Stanića tereti da je Gotovcu kao mito poklonio peku i platio mu putovanje u Monte Carlo te ga potaknuo na zloporabu položaja i ovlasti kako bi mu omogućio da po što povoljnijim uvjetima dođe do dionica i imovine društava iz portfelja Fonda.

USKOK tvrdi i da je Stanić ugostio Gotovca na svojoj 23-metarskoj jahti, ponudio mu pozajmicu za trgovanje na burzi, kao i mjesto svog savjetnika kada ode iz HFP-a.
Akcija "Maestro", odnosno policijsko-uskočka tajna istraga korupcije u HFP-u doživjela je vrhunac u lipnju 2007. kada su uhićena trojica potpredsjednika Fonda i još nekoliko osoba. Sudska istraga završila je krajem siječnja, a USKOK je sredinom veljače prošle godine podigao optužnicu.

Uz Stanića i Gotovca, čiji je slučaj naknadno izdvojen, na optuženičkoj se klupi našlo još osmero optuženika kojima se sudi pred drugim sudskim vijećem u postupku nazvanom 'veliki maestro'.