ZAKON O OPROSTU

Ratni zločinac pušten na slobodu

09.02.2009 u 15:47

Bionic
Reading

Nakon odbijajuće presude, izrečene danas u obnovljenome sudskom postupku na Županijskome sudu u Šibeniku, 38-godišnji Sreten Peslać, kojeg se prvotno teretilo za ratni zločin protiv civila, od danas je na slobodi

'Županijsko državno odvjetništvo kazneno djelo ratnog zločina prekvalificiralo je u kazneno djelo oružane pobune pa je na temelju Zakona o oprostu iz 1998. godine Sud danas donio odbijajuću presudu u slučaju protiv 38-godišnjega Sretena Peslaća', potvrdio je sudac Branko Ivić.

Iz postupka izvedenih dokaza proistječe da su ostvarena sva bitna obilježja kaznenog djela oružane pobune, objasnio je u priopćenju za javnost glasnogovornik Županijskoga državnog odvjetništva u Šibeniku Emilijo Kalabrić.

Sreten Peslać bio je u bijegu u Italiji, a na temelju međunarodne tjeralice izručen je Hrvatskoj u veljači 2008. godine, od kada je bio u pritvoru.

Županijski sud Peslaća je 2002. godine u odsutnosti osudio na 10 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila, to jest, kako je navodila tadašnja optužnica, zbog terorističkih aktivnosti počinjenih od svibnja 1991. do siječnja 1992. godine na širem području Knina u kojima se Hrvate prisiljavalo na napuštanje domova.
Nakon izručenja Hrvatskoj u ponovljenom suđenju optužnica je izmijenjena, a kazneno je djelo prekvalificirano iz ratnog zločina u kazneno djelo oružane pobune, za što je danas izrečena odbijajuća presuda.