AFERA KAMIONI

Suđenje Rončeviću ušlo u samu završnicu

04.10.2010 u 07:36

Bionic
Reading

U ponedjeljak se nakon gotovo tromjesečne stanke nastavlja suđenje bivšem ministru Berislavu Rončeviću i njegovom pomoćniku Ivi Bačiću za kupovinu vojnih kamiona u kojoj su navodno oštetili državu za 10 milijuna kuna

Suđenje je prekinuto nakon pravne zavrzlame oko vještačenja koja bi se mogla pokazati presudnom i za sam ishod suđenja. Naime, vještačenjem će se utvrditi koji su ponuđači udovoljavali kriterijima natječaja za kupnju kamiona. Obrana dvojca na optuženičkoj klupi tvrdi da je jedino tvrtka Iveco udovoljavala svim uvjetima iz natječaja te su ti kamioni bili jedini mogući izbor za kupnju. S druge strane, USKOK je mišljenja da su i drugi ponuđači udovoljavali uvjetima natječaja, posebno tvrtka MAN čija je ponuda bila 10 milijuna kuna jeftinija od Ivecove.

Ovaj čvor treba rasjeći strojarski vještak, ali ni to nije išlo glatko. USKOK je pozvao vještaka Vinka Ugrina iz Splita koji je posvjedočio da su svih ponuđači udovoljavali minimalnim traženim uvjetima iz natječaja. Obrana je prosvjedovala na izbor vještaka smatrajući da je vještačenje trebao obaviti stručnjak sa Strojarskog fakulteta u Zagrebu sumnjajući u namjeru tužiteljstva koje je pozvalo svjedoka iz Splita.

Predsjednica sudskog vijeća Jasna Smiljanić je dozvolila vještaka, ali se obrana onda žalila Vrhovnom sudu koji je potvrdio tu odluku i, kada je vještak Ugrina svjedočio, sutkinja je prihvatila prijedlog obrane o novom vještačenju, ali je odbila da to obave stručnjaci sa Strojarskog fakulteta, već je za taj posao odredila Prometni fakultet u Zagrebu.

Ipak, ne treba zaboraviti da u ovoj cijeloj kompliciranoj priči cilj obrane i jest da se sve više zapetlja kako se ne bi moglo razlučiti bitno od nebitnoga. Naime, činjenica je da su kamioni kupljeni nakon što je natječaj poništen i raspisan novi pozivni natječaj koji je vodio osobno tadašnji Rončevićev zamjenik Ivo Bačić. Na novom natječaju su mogli biti potpuno novi uvjeti i u njemu MAN nije sudjelovao jer ga nitko nije pozvao.

Dakle, ušli smo u samo finale suđenja prvoj velikoj ribi proklamirane borbe protiv policije. Iako je suđenje malo palo u drugi plan nakon hapšenja Damira Polančeca i stezanja obruča oko bivšeg premijera Ive Sanadera, sigurno je da će domaća, ali i strana javnost s pozornošću pratiti izricanje presude bivšem ministru obrane. Pred sudskim vijećem će biti teška odluka jer hrvatska javnost je umorna od brojnih afera u koje su umiješani političari te očekuje presude bez obzira na dokaze.