NAVODNI UBOJICE BRITT

Na fotorobotima su policajci

09.02.2009 u 13:41

Bionic
Reading

Valbandonu je danas održana konferencija za tisak sazvana povodom ubojstva australke Britt Lapthorne, na kojoj su glasnogovornik policije Krunislav Borovec i načelnik PU Dubrovačko-Neretvanske županije Zlatko Sokolar govorili o slučaju ubijene Britt te o dokumentarcu koji je emitirala australska televizija Channel 7

Borovec je na početku rekao kako prikazani film nimalo ne pomaže policiji na rasvjetljavanju ovog slučaja. U filmu nema novih činjenica vezanih za slučaj, nastavio je Borovec te naglasio da su slike fotorobota mogućih počinitelja prikazanih u filmu na australskoj televiziji ustvari slike vrlo kvalitetnih djelatnika PU Dubrovačke.

Borovec je napomenuo kako u Dubrovniku ne postoje nikakve organizirane bande koje otimaju djevojke nego se u konkretnom slučaju, kojeg je jedna od sudionica u prikazanom filmu prijavila, radi o legalnom postupanju policijske službe. S tim u vezi nije isključena mogućnost da se podigne tužba protiv spomenute australske televizije, rekao je Borovec.

Napomenuo je da su izjave koje su se čule u emisiji hrvatskoj policiji otprije poznate jer ih je dobila međunarodnom suradnjom, a zatim provjeravala. No, kako je rekao, izjave koje je policija dobila međunarodnom policijskom razmjenom u nekim se bitnim detaljima razlikuju od onoga što su u emisiji rekle tri djevojke - jedna Amerikanka i dvije Australke, koje tvrde kako ih je u različitim izgredima skupina mladića pokušala oteti i odvesti u nepoznatu smjeru.

Kako je istaknuo Borovec, policiji su izjavile kako ne mogu dati detaljan opis muškaraca za koje sumnjaju da su ih pokušali oteti dok u razgovoru s novinarima daju opis na temelju kojeg se mogao izraditi fotocrtež, što Borovec smatra nemogućim.

Stječe se dojam da je namjera emisije prikazati Dubrovnik kao nesigurno i nepoželjno turističko odredište, kao grad u kojem organizirane bande otimaju mlade djevojke i siluju ih, a Dubrovniku se takva etiketa ne može pripisati, izjavio je Borovec.

"Interes je ne samo roditelja Lapthorne, nego i hrvatske policije da utvrdi što se stvarno dogodilo, na koji je način ona stradala i može li se njezino stradavanje povezati s kriminalnom pozadinom", rekao je Borovec dodajući da policija i dalje prikuplja informacije od osoba koje su s Britt povele zadnje dane i sate. "Od desetak razgovora koje smo zatražili nedostaju nam još četiri, a nadamo se da ćemo, kad ih obavimo, barem otkloniti neke dvojbe", zaključio je Borovec.

Izjavio je kako je podatak o kombiju kojim se koriste otmičari operativno zanimljiv policiji jer je ona o takvom sumnjivom vozilu već imala informacije. Informacije o tome postoji li takav automobil se provjeravaju i zasad se o tome ništa konkretno ne može reći. Kako je rekao Borovec, policija nema nijedan podatak koji bi taj kombi povezao sa slučajem Britt Lapthorne. Provedene su provjere diljem Hrvatske, u susjednim državama i na graničnim prijelazima, provjere videonadzora, no zasad nismo dobili nijedan konkretan podatak.

Borovec je zaključio kako je gotovo apsurdno to što "dvoje novinara u pet dana mogu riješiti misterij koji više mjeseci nije riješila hrvatska policija zajedno s Interpolom".

Načelnik PU Dubrovačko-Neretvanske Zlatko Sokolar rekao je da je Dubrovnik otvoren i siguran grad te da činjenice iz prikazanog filma ne odgovaraju istini.