PRED LICEM PRAVDE

Polančec 'pukao' na suđenju

29.09.2010 u 11:05

Bionic
Reading

Na suđenju Damiru Polančecu i Petru Miletiću za izradu nepotrebne studije vrijedne 500 tisuća kuna svjedočili su najbliži suradnici Damira Polančeca do 2008. godine. Polančec je na raspravi bio vidno nervozan te je s komentarima upadao sucu u riječ

Glasnogovornik u Ministarstvu gospodarstva Tomislav Mazal kaže da je Polančec preuzeo na sebe rješavanje spora radnika Borova srpske nacionalnosti koji je trajao već godinama po nalogu tadašnjeg premijera Ive Sanadera, jer je bio 'poznat kao dežurni vatrogasac za goruća pitanja'.

Po pitanju problema radnika Borova iskrsnuo je problem s koalicijskim partnerima iz SDSS-a. Mazal je rekao kako je od Polančeca čuo da je SDSS prijetio izlaskom iz koalicije ako se problem srpskih radnika ne riješi.

Po njegovim saznanjima, odvjetnici koji su zastupali ukupno 4.500 radnika nisu bili zadovoljni novčanom naknadom dogovorenom u sporazumu koji je napokon sklopljen sa s rpskim radnicima.

Miletić je sam zastupao 3.900 radnika i tražio je puno više od drugih odvjetnika, te je prijetnjama tužbama uspio dogovoriti isplatu 500 tisuća kuna. Prema riječima Mazala, Polančec je našao način da se to isplati preko Ministarstva gospodarstva, ali on u to vrijeme nije znao da je riječ o studiji, to je otkrio tek kasnije.

Na pitanje predsjednika vijeća Ivana Tudurića tko ga je pozvao na svjedočenje i kada se zadnji put čuo s Polančecom, Mazal je rekao da ga je Polančec telefonski nazvao i zamolio da svjedoči prije mjesec dana, a da je prije pet dana dobio pisani poziv od odvjetnika Ante Nobila.

Na to je Turudić Nobilu rekao: 'Obmanuli ste sudsko Vijeće jer niste ranije prijavili svjedoka.' Na to je reagirao Nobilo tvrdeći da je prvo pripremno ročište bilo zakazano tek nedavno, a optuženi Polančec je sebi u bradu promrmljao: 'Trebao sam ostati u zatvoru…' Na to ga je Turudić upozorio da ne smije govoriti jer ga nitko ništa nije pitao. Polančec je, vidno potresen, klimajući glavom uzvratio sucu: 'Aha.' Nekoliko minuta kasnije, usred rasprave se za upade i gestikulacije ispričao Sudu, ali je nastavio postavljati pitanja svjedocima vidno nervozan.

Svjedoci Nenad Mađerić, bivši šef kabineta potpredsjednika Vlade i Zvonimir Novak, tajnik kabineta ministra gospodarstva, potvrdili su da su kružile priče kako je SDSS u pregovorima uvjetovao ostanak u Vladi ako se pitanje srpskih radnika što prije ne riješi. Mađerić je rekao kako su se u Vladi sastali potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, tadašnji premijer Ivo Sanader i Polančec, te da je nakon tog sastanka krenula priča o pritisku na koalicijski sporazum.

Novak je, govoreći o plaćanju odvjetnika i drugooptuženog Miletića, prepričao jedan sastanak u Vladi na kojem je Miletić tražio čak osam milijuna kuna zbog rješavanja spora s radnicima. Polančec je s toga sastanka 'izbacio' sve osim državnog tajnika Pavelekovića i Miletića. Tek je nakon sastanka, u automobilu pred Novakom i Mazalom, Polančec rekao da su Miletiću morali izaći u susret. Nitko donedavno nije znao da će to biti riješeno kroz studiju koju, pak, nitko nije vidio.

Svjedočili su i umirovljeni zaposlenik Borova Savo Davidović koji je bio tajnik Udruge radnika u vrijeme borbe za njihova prava, odvjetnik Jovan Ajduković koji je u pregovorima imao političku ulogu u Zajedničkom vijeću općina srpske etničke zajednice, te predsjednik kluba zastupnika SDSS-a Vojislav Stanimirović

Stanimirović nije potvrdio nagađanja da je SDSS prijetio izlaskom iz vladajuće koalicije ako se ne riješi problem srpskih radnika Borova, ali je rekao da je Sanaderu prenosio poruke radnika koji su prijetili da će problem internacionalizirati na međunarodnim sudovima te da su prijetili 'novom balvan revolucijom' ukoliko se ne riješi njihov status.

Obrana je pokušala dokazati da je do dolaska rješenja uspio doći samo Polančec koji je radnicima u zamjenu za odustajanje od tužbe protiv Borova ponudio upis radnog staža, ali ne i traženu optremninu. Obrana tvrdi da je studija naručena kako bi Miletića isplatili za honorare koje je izgubio odustajanjem nezadovoljnih radnika od sudskih tužbi.