PRODAVALI NEPOSTOJEĆU TEHNIČKU ROBU

Na internetskoj aukciji prevarom zaradili 30.000 kn

16.09.2010 u 14:12

Bionic
Reading

Za nepuna dva mjeseca dvojica Slavonaca bez rada su zaradila preko 30 tisuća kuna. Dvojac je preko internetskih stranica prodavao raznu tehničku robu, ubrzo proširivši tržište na čitavu Hrvatsku, no kupcima, koji su ponudili najviše na aukciji, roba koju su platili nikada nije stigla na kućnu adresu

Dvojica mladića, 26-godišnjak iz Slavonskog Broda i njegov godinu dana mlađi poslovni partner iz Nove Gradiške, krenula su u biznis sredinom ožujka. Mladić iz Broda je na internetskim stranicama oglašavao prodaju mobitela i razne druge tehničke robe koju nije posjedovao.

Ponude za robu na aukciji pljuštale su i dolazile iz svih krajeva Hrvatske. Veći broj ljudi mladom je prevarantu ponudio najvišu cijenu, nakon čega su, po njegovoj uputi, uplaćivali ponuđene iznose na tekući račun njegovog 25-godišnjeg kompanjona iz Nove Gradiške.

Roba za koju su licitirali na aukciji te je potom i platili nikada im nije isporučena, niti im je vraćen novac.

I dok su kupci gubili živce u iščekivanju pošiljke s kupljenom robom, mladi je dvojac zadovoljno trljao ruke. Prodajom nepostojeće robe, od sredine ožujka do početka svibnja, zaradio je preko 30.000 kuna. Iako je znao da potječe od kaznenog djela, mladić iz Nove Gradiške podigao je uplaćeni novac sa svog računa. Jedan je dio zadržao za sebe, jedan dio predao 26-godišnjem kolegi iz Slavonskog Broda, a dio novca je, po njegovoj uputi, uplatio na druge bankovne račune.

Nakon 30-ak zaprimljenih prijava prevarenih kupaca, policija je operativnim radom uspjela ući u trag prevarantima nad kojima je jučer dovršeno kriminalističko istraživanje.

Utvrđeno je da su oglašavanjem preko internetskih stranica počinili veći broj kaznenih djela protiv imovine prevarom, zbog čega im prijeti kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.