SUĐENJE ZA UBOJSTVO PUKANIĆA

Vještak otkriva tajne mobitela optuženika

15.09.2010 u 13:26

Bionic
Reading

U nastavku suđenje za ubojstvo Ive Pukanića svjedočio je telekomunikacijski vještak Miroslav Baće. On je neovisni stručnjak koji je prije tjedan dana Županijskom sudu dostavio analizu telefonskih poziva optuženika na čak 750 stranica

Baće je izradio opširno vještačenje telefonskih kontakata optuženika, nekih svjedoka i ubijenoga novinara i suvlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića.

U vještačenju koje je detaljno predstavio točno se može vidjeti s kime su optuženici razgovarali i gdje su se u to vrijeme nalazili.

Analizom komunikacije optuženika, USKOK pokušava dokazati da su se tijekom priprema ubojstva mobitelima intenzivno dogovarali i kretali u blizini Pukanićeve redakcije i stana. Obrana, pak, želi ukazati na brojne nelogičnosti u vještačkom nalazu.

Po riječima sutkinje Ivane Kršul, riječ je o prvom vještačenju takvog tipa i dosad najvećem u povijesti hrvatskog pravosuđa. Nalaz, naime, ima 752 stranice.

Nalaz neovisnog stručnjaka važan je, među ostalim, i kako bi se provjerili dokazi izneseni u dosadašnjem dijelu postupka, među kojima su i iskazi svjedoka, obrane optuženika i njihovi mogući alibiji.

Suprotno mišljenju USKOK-a, obrana ističe da vještačenje pobija dio iskaza krunskog svjedoka te da ne potvrđuje kontakte navodnih atentatora sa šestooptuženim Slobodanom Đurovićem. On je, po optužnici, 'bio veza izvršitelja sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, koji je za atentat navodno platio 1,5 milijuna eura i kojemu se za isti zločin sudi u Srbiji'.

Vještak koji je, inače, sveučilišni profesor s područja telekomunikacija, sutra bi u nastavku suđenja trebao odgovarati na pitanja Đurovićeva odvjetnika i USKOK-ova tužitelja.