KREDITNA ZADRUGA

4.000 Hrvata izgubilo milijune u prevari

14.09.2010 u 12:30

Bionic
Reading

Više od 4.000 ljudi, uglavnom kanadskih Hrvata, izgubit će zbog prevare ukupno devet milijuna dolara uloženih u kreditnu zadrugu, objavila je kanadska policija koja istražuje slučaj prevare u podružnici Hrvatske kreditne zadruge Toronto, javili su kanadski internetski mediji

Prema pisanju medija, policija je priopćila da je riječ o velikoj hipotekarnoj prijevari u koju je navodno uključen i 60-godišnji upravitelj zadruge te još tri osobe.

'U lipnju 2010. djelatnici ureda za prevare počeli su istragu na temelju sumnje za prevaru u Hrvatskoj kreditnoj zadruzi sa sjedištem u Mississaugi. Istražitelji su utvrdili da su osumnjičeni, uz pomoć glavnog upravitelja Hrvatske kreditne zadruge, pribavili lažne hipoteke na neizgrađenim parcelama u ruralnim dijelovima Ontarija', priopćila je policija.

Policija je dodala da su zbog prijevare kreditna zadruga i njezini članovi izgubili devet milijuna dolara. 'Nadalje, više od 4.000 članova zadruge izgubilo je po 250 dolara članarine, a njihovi  su depoziti ipak zaštićeni u Ontarijskoj agenciji za osiguranje depozita', potvrdila je kanadska policija.

Policija je prošli tjedan uhitila troje stanovnika Toronta, među kojima je i glavni upravitelj zadruge, a za četvrtim sudionikom prevare se traga. Svi su optuženi za udruženi pothvat s ciljem počinjenja prevare veće od 5.000 dolara.

Hrvatska kreditna zadruga osnovana je 1958. da bi se pomoglo pripadnicima hrvatske zajednice u Torontu, Mississaugi, Hamiltonu i susjednim područjima. Prema statutu zadruge, članovi su mogle biti isključivo osobe hrvatskog podrijetla koje žive na području grada Toronta te susjednih općina Halton, Hamilton-Wentworth, Niagara, Peel i York.