U NOVČANIKU

Švercao 72.500 eura preko granice

14.09.2010 u 12:16

Bionic
Reading

Službenici Carinske ispostave Bregana Carinarnice Zagreb našli su 72.500 eura neprijavljenog novca kod hrvatskog državljanina koji je upravljao automobilom njemačkih registracijskih oznaka

Vozač nije prijavio novac carinicima te je na njihov izravan upit ostao pri niječnom odgovoru, priopćila je Carinska uprava. Kako mu carinici nisu povjerovali, pregledali su motorno vozilo, putne prtljage i osobe. Tako je i pronađeno 72.500 eura koji su se nalazili u novčaniku vozača, a koje nije prijavio carinskoj kontroli.

Sukladno Zakonu o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, propisano je da su rezidenti i nerezidenti dužni prijaviti iznos od 10.000 eura ili više prilikom prelaska državne granice.

U konkretnom slučaju, otkrivenom pokušaju nezakonitog prijenosa gotovine preko državne granice, u skladu s nacionalnim propisima sporna je gotovina privremeno oduzeta i uplaćena na posebne račune Financijskog inspektorata Republike Hrvatske, u čijoj je nadležnosti vođenje prekršajnog postupka, kao i konačna odluka o oduzimanju novčanih sredstava.