POTVRDILA ANALIZA

Bijesna lisica u Varaždinu

13.09.2010 u 14:31

Bionic
Reading

Da je na Banficu zalutala vrlo vjerojatno lisica zaražena bjesnoćom, naslutilo se već u četvrtak kada je životinja zatečena u dvorištu stanara Rapske ulice, gdje je napala psa u vlasništvu lovca koji je o tome obavijestio policiju

Osim policajaca, ubrzo su do njegovog doma u rubnom gradskom području Varaždina stigli i veterinari te su ulovili lisicu koja je otpremljena u veterinarsku ambulantu i ondje usmrćena. Uzorci njezinog tkiva poslani su na analizu u Hrvatski veterinarski institut koji je potvrdio bjesnoću, dok se vlasnik psa već ranije preventivno cijepio.

'Već to što je lisica došla u naseljeno gradsko područje otvara sumnju na bjesnoću, budući da zdrave divlje životinje bježe od urbanih sredina', doznajemo od Željka Čača iz Hrvatskog veterinarskog instituta.

Lisica s Banfice drugi je slučaj bjesnoće u Varaždinu ove godine te dvadeseta životinja s područja Varaždinske županije kod koje je od početka godine utvrđena bjesnoća, dok je na analizi bilo 471 uzoraka.

'Po tri slučaja bjesnoće potvrđena su na ludbreškom i ivanečkom području, šest na novomarofskom, a osam na varaždinskom', rekao nam je Čač.

Zaražene su bile ne samo lisice, nego i kune, ali i dva psa, i to na području Varaždina i Novog Marofa.

'Ne radi se o nikakvim alarmantnim podacima, budući da je bjesnoća lisica kod nas prisutna više od 30 godina. Međutim, treba biti oprezan i odgovorno se ponašati, što znači da i domaće životinje treba cijepiti protiv bjesnoće', upozorava Čač.