POTAJICE NA PUTU DO TANJURA

Šverc ptica unosan kao šverc oružja

02.09.2010 u 15:06

Bionic
Reading

Hrvatski su carinici na ispostavi Jasenovac 31. kolovoza ove godine spriječili pokušaj krijumčarenja 627 strogo zaštićenih ptica u vrijednosti 501.600 kuna, izvijestili su na novinarskoj konferenciji

Mrtve, većinom zamrznute i dijelom očišćene ptice, među kojima su prepelice, poljske ševe, strnadica, gnjurci, plavetne sjenice i šumski zviždak, bile su dobro skrivene ispod vozačevog i suvozačevog sjedala, pobrojao je pročelnik Carinarnice Zagreb Marijan Hmelina

Ipak, da se nešto neobično nalazi u automobilu u vlasništvu talijanske tvrtke, Mercedesu koji je vozio talijanski državljanin, carinici su shvatili obavivši preliminarni pregled pri čemu su otkrili manju količinu ptičjeg perja.

O tome su izvijestili kolege iz Zagreba koji su, nakon što je vozilo prepraćeno u Zagreb, uz pomoć specijalnog alata otkrili da se ispod vozačevog sjedala koje se nije moglo dignuti nalazi 627 mrtvih zaštićenih ptica

PTICE VRIJEDNE VIŠE OD POLA MILIJUNA KUNA

Njih je razvrstao Zavod za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a Uprava za inspekcijske poslove zaštite prirode Ministarstva kulture izračunala je da vrijednost ptica iznosi 800 kuna po komadu, dakle ukupno 501.600 kuna.

Protiv osumnjičenog talijanskog državljanina podnesena je kaznena prijava, nalazi se u pritvoru i prijetimu zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina ili pak novčana kazna teška čak milijun kuna. Štoviše, s obzirom na to da je vozilo posebno preuređeno za krijumčarenje ptica, i ono bi mu moglo biti oduzeto.

IZ AUTOMOBILA U KUHINJU

Mario Kolar, carinski inspektor, pokazuje sofisticiranu opremu za pregled vozila

Ptice su, inače, ulovljene u BiH, a bile su namijenjene tržištu u Italiji za prodaju restoranima, vjerojatno prema unaprijed izvršenoj narudžbi, objasnio je Goran Kojić, voditelj Odsjeka u Odjelu za nadzor Carinarnice Zagreb.

U autu su bila i dva lovačka psa, koja se trenutačno nalaze u skloništu u Dumovcu, jer se provjerava vjerodostojnost njihove priložene dokumentacije, dodao je Hmelina

Što se tiče ptica, one će biti neškodljivo zbrinute nakon što bude donesena presuda u ovom slučaju, objasnio je Krešimir Ilić, ravnateljUprave za inspekcijske poslove zaštite prirode Ministarstva kulture.

KRIJUMČARENJE ŽIVOTINJA ODMAH NAKON NARKOTIKA

Ilić je dodao je da je 2009. u odnosu na godinu ranije zabilježeno povećanje pokušaja krijumčarenja zaštićenih vrsta od 70 posto. Prošle je godine, naime, zaplijenjeno 27.000 zaštićenih životinjskih jedinki u vrijednosti milijun i 600 tisuća kuna odštetnih zahtjeva.

Riječ je o vrlo unosnom 'biznisu', jer se prema Interpolovim procjenama na račun šverca zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama u svijetu godišnje obrne od pet do sedam milijardi dolara, kazao je Ilić. Naglasio je da to tu vrstu šverca stavlja uz bok krijumčarenju oružja, dakle, na drugo ili treće mjesto, odmah nakon narkotika.

Naime, ptice u Italiji u restoranima postižu cijenu i do 300 eura po komadu.