EPILOG UBOJSTVA U GLINI

Policajcima kazne, MUP ispituje i ostale

27.08.2010 u 11:19

Bionic
Reading

Brutalno ubojstvo Nikoline Štajdohar u Glini očigledno je rezultat niza pogreški nadležnih institucija koje su se trebale brinuti za njezinu i sigurnost njezine djece. Unutarnji nadzor MUP-a pokrenuo je stegovne mjere protiv policijskih službenika iz Gline

Tijekom nadzora obavljen je niz razgovora s policijskim službenicima uključenima u postupanje te djelatnicima Centra za socijalnu skrb, izvršen je uvid u dokumentaciju i tonske snimke kojima raspolaže policija, stoji u izvješću MUP-a.


Utvrđeno je da su policijski službenici pokušavali locirati Josipa Štajdohara noć prije nego što je izvršio ubojstvo i pokušaj samoubojstva, nakon poziva koji im je uputila njegova majka. Ona je policiji ispričala da je Josip u alkoholiziranom stanju te da je najavio da će se ubiti.

Policajci su ga pronašli tek sljedećeg dana, i to u 11.04, pola sata prije zločina. Zatekli su ga sa suprugom i dvoje djece na Trgu bana Josipa Jelačića u Glini, gdje je došao s obitelji nakon sastanka u Centru za socijalnu skrb.  

Policajci su obavili razgovor s njima o okolnostima njegovog nestanka i suicidalnim namjerama. Tom prilikom Nikolina je izjavila da se kontakt odvija bez problema te da zajedno s djecom idu u park, dok je Josip na činjenicu da je njegova majka prijavila njegov nestanak i suicidalne namjere odgovorio da je ona izmislila cijeli događaj, da povodi s djecom dodijeljeno mu vrijeme te da će se nakon toga sam javiti u policiju, tvrde u policijskom izvješću.

No policajci koji su tog dana razgovarali s ubojicom nisu izvršili osobni pregled zbog eventualnog pronalaska oružja, niti su ga doveli u službene prostorije, iako je već ranije osuđivan zbog nezakonitog držanja oružja. Štajdohar je policajcima rekao da će im se on sam javiti nakon što završi druženje s djecom, što su oni prihvatili.

Osim policajaca, nadzor MUP-a utvrdio je i odgovornost šefa smjene u Policijskoj postaji u Glini koji je bio obaviješten da je Josip Štajdohar pronađen, no nije na pravilan i pravovremen način naložio njegovo dovođenje u policijsku postaju te je u konačnici dopustio da se on sam javi u službene prostorije policije.

U MUP-u ističu da su ranije prema Štajdoharu postupali zakonito: protiv njega su podnijeli kaznene prijave zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nasilničkog ponašanja u obitelji i dva kaznena djela zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe. Također su podnesena i dva optužna prijedloga zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Policija će osim propusta u vlastitim redovima ispitati i odgovornost ostalih institucija. Kažu da nije u nadležnosti policije činjenica da je Štajdohar ostvario kontakt s bivšom suprugom i djecom bez nadzora djelatnika Centra za socijalnu skrb, što je suprotno rješenju suda.

Zbog utvrđenih propusta policijskih službenika, načelnik PU sisačko-moslavačke poduzet će stegovne mjere i pokrenuti stegovne postupke, a u tijeku su i konzultacije s mjerodavnim državnim odvjetništvom u vezi utvrđivanja odgovornosti ostalih službenih osoba koje su sudjelovale u zaštiti prava Nikoline Štajdohar i njezine djece.

Također je u tijeku utvrđivanje odgovornosti za propuste zbog kojih je Josip Štajdohar naoružan ušao u Centar za socijalnu skrb, iako se radi o prostoru koji je pod nadzorom zaštitara.