SUĐENJE GLAVAŠU

Svjedočenje zaštićenog svjedoka 'Drava' ostaje tajno

04.02.2009 u 11:52

Bionic
Reading

Zaštićeni svjedok 'Drava' završio je danas sa svjedočenjem iza zatvorenih vrata na suđenju Branimiru Glavašu i ostalim optuženima za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991., a njegov iskaz ostat će tajan do objave presude

Nakon što je jučer više od pet sati svjedočio, zaštićeni svjedok 'Drava' danas je na zagrebačkom Županijskom sudu još sat i pol odgovarao na pitanja obrane i optužbe, no sve što je rekao nitko od nazočnih u sudnici ne smije otkriti i mora čuvati kao tajnu jer u suprotnom čini kazneno djelo.

Predsjednik sudskog vijeća Željko Horvatović kazao je da je, osim samog svjedoka, zaštićen i njegov iskaz koji će postati javan objavom presude.
U sudnici su, osim optuženika i stranaka u postupku, bili promatrači nevladinih i braniteljskih udruga, dok je novinarima ulaz bio zabranjen jer je već ranije odlučeno da će se tijekom iskaza svjedoka 'Drava' sa glavne rasprave isključiti javnost.

Riječ je o jednom od krunskih svjedoka tužiteljstva u slučaju 'selotejp' koji je ugrožen, pa je njegov identitet potpuno zaštićen, a u spisu se vodi pod pseudonimom. Iskaz je davao iz posebne prostorije suda koji se videovezom, uz tonski iskrivljen glas, prenosio u sudnicu u kojoj nazočni nisu mogli vidjeti njegov lik.

Svjedok je u istrazi izjavio da se na poziv optuženih Gordane Getoš Magdić i Dina Kontića pridružio u studenome 1991. 'diverzantsko-izviđačkoj specijalnoj jedinici' te da je bio nazočan batinanju i likvidaciji jednog civila na obali Drave u prosincu 1991.

Suđenje Glavašu i ostalima nakon kratke stanke danas bi se trebalo nastaviti svjedočenjem novog svjedoka.

Prema ranijem rasporedu, za sutra je predviđeno svjedočenje potpredsjednika Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks koji je 1991. nekoliko mjeseci bio ratni šef Kriznoga štaba za Slavoniju i Baranju, a nakon ukidanja štaba i Vladin povjerenik za to područje.