ZBOG LAŽNIH DOKUMENATA

Zver osuđen na godinu i pol zatvora

24.08.2010 u 10:42

Bionic
Reading

Sretko Kalinić zloglasni pripadnik tzv. zemunskom klana nepravomoćno je danas na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu osuđen na 1,5 godinu zatvora, jer je pomoću lažnih podataka i dokumenata 2006. i 2009. pribavio dvije hrvatske putovnice

Sudac Rafael Krešić Kaliniću je za svaku lažnu putovnicu dosudio po 10 mjeseci zatvora te odredio jedinstvenu kaznu zatvora od godinu i pol dana.

Kaliniću je ujedno ukinut pritvor u tom predmetu. No, istodobno počinje teći ekstradicijski pritvor koji mu je početkom kolovoza odredio zagrebački Županijski sud zbog izručenja Srbiji gdje je u odsutnosti osuđen na 30 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu premijera Zorana Đinđića te na još 40 godina zatvora zbog drugih ubojstava, otmica i ostalih teških kaznenih djela. Kalinić ima pravo žalbe u roku osam dana, no ima pravo i odreći se te žalbe no tek kad pismeno dobije presudu.

Kalinić je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu osuđen jer je pomoću lažne osobne iskaznice na ime Drago Cesar 2006. uspio u zagrebačkoj policiji dobiti hrvatsku putovnicu. U siječnju 2009. isto je učinio u hrvatskom konzulatu u inozemstvu dobivši putovnicu na ime Milivoja Mandića

Kalinić je na sud doveden pod jakim mjerama osiguranja u kombiju pravosudne policije koji su pratila dva kombija specijalne policije i policajci na motociklima. U sudnicu je uveden s lisicama na rukama i nogama koje mu nisu skidane za vrijeme kratkotrajnog suđenja.

Vidjevši brojne fotoreportere u sudnici, izjavio je da ne bi došao da je znao da će ga tu slikati. Kazao je da mu je jasna optužnica, a na upit osjeća li se krivim, sucu je poručio: 'Napišite što hoćete, meni je svejedno', te na ponovni zahtjev suca da se očituje rekao da se ne smatra krivim ni za što. Njegov odvjetnik Gordan Preglej zatražio je kratku stanku obrazloživši da je Kalinićevo očitovanje suprotno od onoga što su se oni dogovorili, na što je Kalinić rekao da se ipak smatra krivim.

Sretko Kalinić jedan je od najopasnijih i najbrutalnijih pripadnika tzv. zemunskog klana
koji je zbog načina na koji je izvršavao ubojstva i druga teška kaznena djela dobio nadimak Zver. Rođen je u Zadru 1974., a prebivalište ima u Glišanima kod Obrovca i otac je jednog djeteta. Na sudu je izjavio da je nezaposlen i da nema nikakvu imovinu.

Sretko Kalinić uhićen je u lipnju ove godine u Zagrebu nakon što ga je drugi pripadnik zemunskog klana Miloš Simović ranio na zagrebačkom Rakitju. Simović je ubrzo uhićen pri pokušaju bjega u Srbiju, a Kalinić se oporavio u zagrebačkoj bolnici. Nedavno je pristao na izručenje Srbiji, a prošlog je tjedna izručenje odobrio i hrvatski ministar pravosuđa.

Proteklih dana mediji nagađaju da bi Kalinić već sutra mogao pod jakim mjerama osiguranja zrakoplovom biti prebačen u Beograd.