POŽAR JE PODMETNUT?

Solin: Izgorjelo 244 hektara borove šume!

22.08.2010 u 09:17

Bionic
Reading

Oko 13 sati i 10 minuta lokaliziran je požar u kojem je gorjela borova šuma u mjestu Donja Rupotina, između Klisa i Solina. Izgorjelo je ukupno 244 hektara borove šume i niskog raslinja

U gašenju požara, koji je lokaliziran u 13,10 sati, sudjelovalo je 240 vatrogasaca sa 60 vozila te pet kanadera, četiri helikoptera i jedan zračni traktor.

Za vrijeme požara aktiviran je i Stožer zaštite i spašavanja grada Kaštela koji je pratio razvoj događaja pružajući gasiteljima svu potrebnu logističku podršku.

Stožer zaštite i spašavanja grada Kaštela na čelu s gradonačelnikom Joškom Berketom osigurava logističku podršku gasiteljima na terenu.

Požarište su obišli ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Tomo Vuko i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader

'Požar je na jednom dijelu došao do vrha Kozjaka i prebacio se na drugu stranu. Zračne snage ga sada pokušavaju tu zaustaviti. Općenito se može reći da je trenutna situacija glede požara povoljna', rečeno je u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje.

Zbog velikog dima nad Splitom jutros je Zavod za javno zdravstvo grada upozorio građane da ne otvaraju prozore dok se ne raščisti veliki oblak dima.

Zbog velikog broja zračnih snaga koje su od jutros sudjelovale u gašenju požara na području Donjih Rupotina kraj Solina, mole se vlasnici brodica da ne uplovljavaju u Kaštelanski zaljev, osobito na dijelu od Solina do Kaštel Kambelovca kako ne bi ugrozili svoje živote, ali i pilote koji gase požar, javila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Zbog jakog dima koji se nadvio nad područjem Splita i Solina, građani su upozoreni da sljedećih nekoliko sati izbjegavaju boravak na otvorenom, zatvore prozore te borave u klimatiziranom prostoru. Upozorenje se posebno odnosi na one koji imaju problema sa respiratornim sustavom (boluju od bronhitisa ili astme) te na srčane bolesnike.

Mještani vjeruju da je požar podmetnut te traže krivca: 'Nije se moglo ovako zapaliti samo od sebe, tek tako, ovo je netko podmetnuo. Kakav luđak to može napraviti' - rekao je Solinjanin Jole novinarima Večernjeg lista.

JOŠ JEDAN POŽAR KOD VRGORCA

Požar kod Vrgorca buknuo je u šumi kod mjesta Zavojane, izvijestilo je Vatrogasno operativno središte Divulje.

Gori deset hektara borove šum, a u gašenju požara sudjeluju vrgoračka dobrovoljna vatrogasna društva te jedan kanader.