ISTRAGA PROTIV RODITELJA

Dječak preživio pad sa sedmog kata

16.08.2010 u 20:12

Bionic
Reading

Četverogodišnji dječak pao je sa sedmog kata zgrade u Zapruđu i srećom preživio. Detalje nesreće policija ne želi otkriti jer još uvijek traje istraga u kojoj su pod najvećim povećalom roditelji

Dječak koji je pao sa sedmoga kata, sa 20 metara visine, nalazi se u bolnici i život mu nije u opasnosti. Doktor Mate Majerović je u izjavi za Večernji list rekao da se dijete samo ogreblo i da nema ozljeda koje bi bile opasne po život.

Jedan od policajaca koji je među prvima došao na mjesto nesreće rekao je kako mu se zavrtjelo u glavi kada je vidio odakle je dječak pao. Jedna susjeda je rekla kako se 'dječak vjerojatno probudio i znatiželjan, kakva su djeca, popeo na radijator i pao s prozora'.

Neslužbeno se doznaje da je majka u vrijeme nesreće bila izvan stana. Djetetov pad ublažila je roleta nekoliko metara niže, koja je bila postavljena ukoso. Od nje se dječak odbio i pao na drvo, koje mu je vjerojatno spasilo život.

Prema nekim iskazima, roditelji su zanemarivali svoje dužnosti. Tako nam je jedan od roditelja kojeg smo zatekli na dječjoj intenzivnoj na Rebru rekao da je bio zaprepašten hladnoćom majke koja je 'pitala za dijete kao za vlak na kolodvoru'.

'Meni je gotovo pozlilo od muke. Ne vjerujem da su roditelji namjerno takvo što učinili, no tako mala djeca ne smiju se ostavljati sama', rekla je susjeda Jasna Budak-Rajčić

'Provodimo kriminalističko istraživanje i kontaktiramo s užom socijalnom okolinom kako bismo doznali postoji li što sporno u ponašanju obitelji', rekao je Davor Tor, operativni analitičar PUZ-a.

U slučaju da se utvrdi krivnja roditelja, njima može biti izrečen nadzor nad izvršavanjem roditeljske skrbi, može im se oduzeti i pravo da žive s djetetom te u krajnjem slučaju ono može biti lišeno roditeljske skrbi. Prema riječima pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić, roditelji mogu i kazneno odgovarati ako se utvrdi da su zanemarili skrb za dijete te im može biti izrečena zatvorska kazna od šest mjeseci do tri godine, a ako je nastupila teža ozljeda djeteta, i do pet godina zatvora.