Crna kronika SUĐENJE GLAVAŠU

Zaštićeni svjedok 'Drava' svjedočio više od 5 sati

  • Autor: Hina
  • 3.2.2009 16:30:49
  • 3.2.2009 11:09:53

Na suđenju Branimiru Glavašu i ostalim optuženima za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. danas je iza zatvorenih vrata na zagrebačkom Županijskom sudu više od pet sati svjedočio zaštićen svjedok "Drava"

ZAGREB - Riječ je o jednom od krunskih svjedoka tužiteljstva u slučaju "selotejp" koji će i sutra nastaviti svjedočiti i odgovarati na pitanja obrane i optužbe.

Budući je svjedok ugrožen njegov je identitet potpuno zaštićen, a u spisu se vodi pod pseudonimom "Drava". Iskaz je davao iz posebne prostorije suda koji se videovezom, uz tonski iskrivljen glas, prenosio u sudnicu u kojoj nazočni nisu mogli vidjeti njegov lik.

Odlukom suda svjedočenje je proglašeno tajnim, pa novinari nisu mogli biti u sudnici, no dozvolu za praćenje rasprave dobilo je desetak promatrača iz OESS-a, nevladinih udruga GOLJP i Documenta te zagrebačke i osječke HVIDR-e.

Predsjednik sudskog vijeća Željko Horvatović nazočne je upozorio da sve što čuju moraju čuvati kao tajnu ili u suprotnom čine kazneno djelo.

Svjedok "Drava" je u istrazi u rujnu 2006. na zagrebačkom Županijskom sudu izjavio da se na poziv optuženih Gordane Getoš Magdić i Dina Kontića pridružio u studenome 1991. "diverzantsko-izviđačkoj specijalnoj jedinici" te da je bio nazočan batinanju i likvidaciji jednog civila kojega je po njegovim riječima u prosincu 1991. na obali Drave ubio pokojni Stjepan Bekavac, a likvidaciji je navodno bio nazočan i optuženi Tihomir Valentić.

Svjedok je tvrdio i da je čuo kako je optuženi Kontić Bekavcu rekao da su promašili jednog čovjeka koji je isplivao iz Drave pa su ga policajci spasili i odveli u bolnicu. Prema optužnici riječ je o Radoslavu Ratkoviću, koji je jedini preživio smaknuće na Dravi na kojoj je ubijeno 10-ero srpskih civila.

Svjedok "Drava" je istražnom sucu prije dvije i pol godine izjavio i da je čuo za Branimirovu osječku bojnu koja je s njegovom postrojbom trebala osloboditi Tenski Antunovac, ali je po naredbi Glavaša akcija prekinuta.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još