230 KG KOKAINA U JUŽNOJ AFRICI

Orača davili vrećicom kako bi priznao zločin

03.02.2009 u 10:31

Bionic
Reading

U zagrebačku zračnu luku na Plesu u ponedjeljak je sletio zrakoplov iz Frankfurta s četvoricom od 15-ak hrvatskih pomoraca broda Senator na kojemu je u kabini konobara Branimira Orača prošloga tjedna zaplijenjeno 230 kilograma kokaina

'Bilo je kao u filmu. Specijalci s maskama na glavi najednom su opkolili brod te odveli našeg konobara i još dvojicu Crnogoraca. Očito su znali za drogu. Bio je dobar dečko, uvijek spreman na šalu i nikada ne bih rekao da se upleo u takvo što. Par puta smo popili piće i izvan broda, a nikome za sada nije jasno kako je uspio ukrcati toliko droge u kabinu a da to nitko nije primijetio. Na brodu je radio kao drugi konobar te posluživao večeru, a koliko mi znamo, ovo mu je bio četvrti ugovor koji odrađuje na moru. Ne znam što je sada s njim, ali ne bih mu bio u koži', objasnio je Denis Tomljanović, jedan od mornara s broda Senator.

Za sada se samo spekulira o tome da je u cijeloj igri najvjerojatnije bio samo kurir koji je transport kokaina obavio za nekoga drugog da bi se riješio dugova.

Kako kažu pomorci, Oraču i dvojici Crnogoraca tamošnja je policija u postaji gurala pištolj u usta te ih davila plastičnom vrećicom da bi rekli istinu. Nakon rekordne zapljene, cijela je Južnoafrička Republika prošlog tjedna saznala za Hrvatsku, a mornari sa Senatora ističu kako su stanovnici na ulici prepoznavali njihovo podrijetlo te ih povezivali sa zaplijenjenim kokainom.

Orač je saslušan pred istražnim sucem u Durbanu te vraćen u pritvor. Prihvatio je komunikaciju s hrvatskim konzularnim predstavnikom, a dobio je i odvjetnika te prevoditelja, piše Jutarnji list.