MALI MAESTRO

Gotovac: Peka nije mito već poklon od prijatelja

02.02.2009 u 14:09

Bionic
Reading

Bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Ivan Gotovac u svojoj je obrani pred zagrebačkim Županijskim sudom danas odbacio USKOK-ove optužbe da je poduzetniku Svjetlanu Staniću pogodovao u privatizaciji Dalmacijavina i splitskog hotela Bellevue

'Ni jednom svojom radnjom, ni na koji način, nisam pogodovao Staniću i stavio ga u povlašten položaj, niti sam obavio ikoju radnju koja bi naštetila proračunu Republike Hrvatske', ustvrdio je Gotovac.
Dodao je i da Staniću nikada nije davao informacije 'ispod stola' jer je Stanić, tvrdi, situaciju u Dalmacijavinu poznavao bolje i od njega.

Priznao je, međutim, da je s poduzetnikom komunicirao u vrijeme dok je pripremao ponudu za privatizaciju Dalmacijavina, ali samo s ciljem da sastavi odgovarajuću ponudu. No, pomoć u sastavljanju ponude po zakonu je morao dati svakom ponuđaču.

Optužnicu u slučaju 'mali maestro' nazvao je iracionalnom, dodajući da je ne razumije, iako se smatra inteligentnim čovjekom.
Sa Stanićem je, tvrdi, obiteljski prijatelj, pa darovi koje je dobio nisu mito, nego rezultat njihova prijateljstva. U tom je smislu, kaže, sa Stanićem dogovarao i ulaganja u dionice, odnosno savjetovao ga je kako bi mogao uložiti novac.

Stanića USKOK tereti da je Gotovcu kao mito poklonio peku i platio mu putovanje u Monte Carlo te ga potaknuo na zloporabu položaja i ovlasti kako bi mu omogućio da po što povoljnijim uvjetima dođe do dionica i imovine društava iz portfelja Fonda. Riječ je o dionicama Dalmacijavina i splitskoga hotela Bellevue.

USKOK tvrdi i da je Stanić ugostio Gotovca na svojoj 23-metarskoj jahti, ponudio mu pozajmicu za trgovanje na burzi, kao i mjesto svog savjetnika kada ode iz HFP-a.
U nastavku suđenja obranu će iznijeti i drugooptuženi Stanić.