Crna kronika SPORNA MONOGRAFIJA

Suđenje Glavašu nastavljeno čitanjem dokumentacije

  • Autor: Hina
  • 2.2.2009 13:57:28
  • 2.2.2009 13:57:21

Suđenje Branimiru Glavašu i ostalima za ubojstva civila u Osijeku 1991. nastavljeno je danas na zagrebačkom Županijskom sudu izvođenjem dokaza, među kojima su i djelovi monografije '160. osječke brigade' u kojoj se spominju 'Glavaševi dečki' i 'Glavaševi momci'

U monografiji koju je uredio Ištvan Mihalek navode se imena poginulih civila na području Osijeka, među kojima i Đorđa Petkovića i Čedomira Vučkovića. Njih se u optužnici za slučaj 'garaža' navodi kao žrtve mučenja i likvidacija u garaži i dvorištu osječkog Sekretarijata za narodnu obranu kojem je 1991. na čelu bio Glavaš.

Glavaš, koji tvrdi da u inkriminiranom razdoblju nije imao vojnih nadležnosti, za monografiju je rekao da nije znanstveni rad već 'partizanska spomenica' koja vrvi netočnim podatcima i samohvalom autora koji, kao sugovornik i urednik, iznosi svoja subjektivna gledanja na događaje iz 1991.

Predsjednik sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda Željko Horvatović pročitao je i dio dokaznog materijala koji je u spis predao Glavaš. Među tim dokumentima nalazi se punomoć potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa od 11. rujna 1991. koja pokazuje da je Šeks tada još bio zapovjednik Kriznog štaba za Slavoniju i Baranju.

Po ranijem pisanju medija, Šeks je tvrdio da, iako je bio predsjednik Kriznog stožera, nije bio nadređen Glavašu u vojnom dijelu.

Među Glavaševim dokazima je i dokument koji pokazuje da je Josip Fehir, otac krunskog svjedoka, nekoliko dana prije ubojstva Čedomira Vučkovića zadužio 100 komada streljiva, kalibra 22 za 'vinčesterku' kakvom je ubijen Vučković. Krunski svjedok Krunoslav Fehir ranije je tvrdio da mu je streljivo dao Glavaš.

Sudac je prihvatio prijedlog prvooptuženog da se kao svjedoka ispita bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra pravosuđa Milana Ramljaka, a odbio je prijedloge za ispitivanjem Antuna Vrdoljka, Vice Vukojevića i Andrije Hebranga.

Suđenje se nastavlja sutra kad bi trebao biti saslušan ugroženi svjedok zaštićenog imena 'Drava'.

 

 
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još