PRESUDA NAKON 11 GODINA

Jelavić nije kriv za smrt Dominija na Cvjetnom

30.07.2010 u 08:25

Bionic
Reading

Nakon 11 godina suđenja, Nikica Jelavić zauvijek je jučer oslobođen optužbi za ubojstvo nevinog građanina Zorana Dominija, kojeg su u studenom 1999. ubile krhotine zolje kojom je na Cvjetnom trgu gađan blindirani džip Vjeke Sliška te četiri pokušaja ubojstva (Vjeke Sliška i Juraja Dodića na Maksimirskoj 1995. te Vjeke Sliška i Ivice Bertića na Cvjetnom trgu 1999), piše Večernji list

Vrhovni sud je potvrdio oslobađajuću presudu koju je u studenom 2009. donijelo vijeće zagrebačkog Županijskog suda kojim je presjedala sutkinja Koraljka Bumči. Bila je to treća oslobađajuća

presuda za Nikicu Jelavića zbog iste stvari, no prve dvije - onu vijeća suca Ratka Šćekića tijekom suđenja tzv. zločinačkoj organizaciji te na ponovljenom suđenju presudu vijeća suca Marijana Garca - Vrhovni je sud ukinuo te je odredio nova suđenja.

Večernjak podsjeća da je Jelavić oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza, te su presude ukinute, pa su nova sudska vijeća dodatno morala ispitivati predložene svjedoke, tragati za materijalnim tragovima.

Vrhovni sud, međutim, na kraju je potvrdio oslobađaju presudu nižeg suda smatrajući da tužiteljstvo u svojoj žalbi nije u pravu kada tvrdi da je došlo do bitnih povreda kaznenog postupka te da je nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Prema pisanju Večernjeg lista, u obrazloženju odluke, Vrhovni sud navodi da su 'brojni svjedoci znatno oscilirali u svojim iskazima te da su na taj način sami destruirali vrijednost takvog svjedočenja'. Vrhovni sud u obrazloženju navodi da, u smislu materijalnih dokaza, protiv Jelavića postoje samo indicije koje, po stavu Vrhovnog suda, same po sebi, bez drugih dokaza, nisu dostatne za osuđujuću presudu.