NIJE DOBIO OVLAŠTENJE

Direktor prijavljen zbog robnih rezervi

27.07.2010 u 18:41

Bionic
Reading

Zbog toga što je donio odluku da se za grijanje koristi ulje za loženje iz strateških robnih rezervi, protiv V. B.(1958), direktora jednog čakovečkog poduzeća, podnijet je optužni prijedlog

Čakovečko Općinsko državno odvjetništvo okrivljenika tereti da je, kao direktor i imenovani zakonski zastupnik za strateške robne rezerve u jednom trgovačkom društvu u Čakovcu, 20. siječnja ove godine donio odluku da se za grijanje koristi ulje za loženje iz strateških robnih rezervi,iako je bio svjestan toga da je bez posebnog ovlaštenja Vlade RH zabranjeno svako raspolaganje uljem za loženje uskladištenog u tom čakovečkom društvu kao strateškom robnom zalihom, a temeljem Ugovora o uskladištenju roba državnih robnih zaliha od 18. svibnja 2006. godine.

Slijedom toga do 24. svibnja, utrošena je cjelokupna količina državnih robnih zaliha mazuta u vrijednosti od oko 2,4 milijuna kuna, a što je protivno odredbama Zakona o strateškim robnim zalihama, Zakona o obveznim odnosima i Ugovora o uskladištenju roba državnih robnih zaliha. Prema članku 27. Zakona o strateškim robnim zalihama, fizička osoba i odgovorna osoba u pravnoj osobi s kojom je sklopljen ugovor o uskladištenju robe iz robnih zaliha, koja tom robom protivno odredbama ugovora iz članka 20. Zakona, neovlašteno raspolaže ili joj promijeni namjenu, kaznit će se za kazneno djelo zatvorom od jedne do pet godina.