DETALJI UBOJSTVA U BOLNICI

Policajac nije prekoračio ovlasti

30.01.2009 u 18:26

Bionic
Reading

'Utvrđujući okolnosti uporabe sredstava prisile, zaključujemo da su sva sredstva, uključujući i vatreno oružje, upotrijebljena zakonito i opravdano, sukladno zakonskim propisima', izjavila je danas poslijepodne glasnogovornica PU zagrebačke Aleksandra Ljuba na izvanrednoj policijskoj konferenciji za novinare

Jutros oko 5 sati u KB-u Dubrava policajac na dužnosti u samoobrani je usmrtio tridesetčetverogodišnjeg Hrvoja Jurića koji se nalazio u postorijama hitne kirurške pomoći.

Drama s tragičnim ishodom počela je pola sata nakon ponoći kada je Jurić došao pred kuću roditelja njegove pokojne supruge Mihaele. Lupao je na vrata i tražio da mu dovedu 11-godišnjeg sina kako bi ga vidio. Roditelji pokojne Mihaele, Manda i Franjo Milovac, koji tvrde da je Jurić liječeni shizofreničar, od straha su se zaključali u kuću te pozvali policiju.

'Rekli smo da se obrati Centru za socijalnu skrb jer je otprije imao sudsku zabranu posjećivanja sina. On je jednostavno bio bolestan čovjek koji se trebao liječiti. I prije smo se tresli od straha koliko nas je maltretirao, ali je teror prestao nakon smrti naše kćeri. Dva puta smo zvali policiju, nakon čega je nedaleko od kuće stao jedan službeni automobil', objasnili su Manda i Franjo, za Jutarnji list.

Pri pokušaju uhićenja, Jurić je pokušao pobjeći, ali u tom trenutku bjegunac je jednog od njih udario metalnom palicom po glavi. Ozlijeđenom policajcu pokušao je pomoći kolega, ali je pljačkaš i njega udario palicom te nastavio bježati.

Na mjesto događaja ubrzo je stiglo pojačanje, policajci su pljačkaša svladali palicama, nakon čega su ga vezali i priveli u Policijsku postaju Maksimir. Potom je pljačkaš odveden u KB Dubrava. Hrvoje Jurić u policijskom je automobilu tijekom vožnje prema policijskoj postaji pokušao nogama udariti policajca nekoliko puta. Više je puta lupio glavom o pod vozila.

Kada je doveden u ambulantu, liječnici su zahtijevali da mu se skinu lisice kako bi mogli obaviti liječnički pregled. On je to iskoristio i napao medicinsku sestru koja mu je trebala dati infuziju.

Ničim izazvan primio ju je za vrat i za kosu te uzeo stalak za infuziju. Izvukao je iz ruke iglu i krenuo prema policajcima govoreći im da ima hepatitis te da će ih sve zaraziti.

Tada je bacio stalak za infuziju i uzeo škare, preskočio ležaj i nasrnuo na policajce. Policajac je izvukao službeni pištolj i nastrijelio ga u natkoljenicu. Nakon toga je Jurić pao na tlo, a liječnici i policajci pokušali su mu pomoći, ali on se i dalje nije smirivao. Jednom od policajaca pokušao je izvući službeni pištolj iz korica nakon čega je ponovno vezan lisicama. Odvezen je na daljnju liječničku obradu, a u 6.15 sati je preminuo.

Jurić je umro od posljedica hemoragijskog šoka, nastalog zbog ozljede bedrene arterije, objašnjava prof. dr. Mate Majerović, šef Klinike za kirurgiju KBC-a Zagreb, za Jutarnji list. Kod tako velikih gubitaka krvi prestaje cirkulacija, nema kisika i pacijentu stane srce. Da je pacijent omogućio liječnicima da mu pomognu, vjerojatno bi ostao živ, a ovako je krvario sve dok zbog gubitka krvi nije izgubio svijest, no tada je bilo kasno za bilo kakvu pomoć.

Za vrijeme obračuna policajci su vodili računa da ne ozlijede druge osobe jer se u trenutku napada iza napadačevih leđa u ambulanti nalazila pacijentica na kolicima. Na svu sreću, liječnica je uspjela izgurati ženu iz ambulante, nakon čega je policajac pucao iz pištolja. U ambulanti su bila trojica policajaca i dva djelatnika ekipe za očevid koji su nad Jurićem trebali provesti kriminalističku obradu zbog ozljeda nastalih pri privođenju.

Dvojica ozlijeđenih policajaca prevezena su u Traumatološku bolnicu. Jedan je pušten na kućno liječenje, a drugi je zadržan u bolnici, piše Večernji list.