JEDANAEST SKROVIŠTA

U automobilu skrivao više od tisuću kutija cigareta

21.07.2010 u 15:58

Bionic
Reading

Brodski carinici jučer su oko 17 sati u Opel Vectri bosanskohercegovačkih oznaka pronašli 1.059 kutija cigareta koje je 58-godišnji vozač N.V. pokušao unijeti u Hrvatsku, rečeno je danas na konferenciji za novinare Carinarnice na graničnome prijelazu u Slavonskome Brodu

Cigarete je skrivao na čak 11 mjesta u automobilu.

Vrijednost je zaplijenjene robe, po maloprodajnim cijenama, 20.500 kuna, a protiv vozača Carinarnica je podnijela kaznenu prijavu Općinskome državnom odvjetništvu u Slavonskome Brodu.

To je prva kaznena prijava koju je pokrenula ta Carinarnica nakon što je 2. srpnja potpisana privremena uputa o suradnji Državnog odvjetništva i Carinske uprave.

Njome je precizirano postupanje državnih odvjetnika i ovlaštenih carinskih službenika u predmetima koji u sebi sadržavaju i elemente djela carinskog prekršaja i kaznenog djela.

Naime, u skladu s europskom praksom, više se ne može za istu činjeničnu radnju protiv osumnjičenoga istodobno voditi prekršajni i kazneni postupak. Privremene upute bit će na snazi do moguće izmjene zakona kojima se regulira ta problematika.

U ovom slučaju hrvatski državljanin s prebivalištem u BiH odgovarat će kazneno zbog izbjegavanja carinskog nadzora.