PRVI PUT OPTUŽEN

Polančec se brani koalicijskim sporazumom

21.07.2010 u 15:09

Bionic
Reading

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu nakon dva sata rasprave optužnicu protiv Damira Polančeca i Petra Miletića potvrdilo je kao osnovanu. Kako je Polančec već u istražnom zatvoru zbog afere HEP, određen je pritvor samo za Miletića, i to bez mogućnosti jamčevine

'Optužnica je potvrđena, dakle idemo na glavnu raspravu kako smo i očekivali i nismo imali ništa protiv toga', rekao je nakon odluke pred Županijskim sudom Polančecov odvjetnik Anto Nobilo

Kaže da su prihvaćeni novi dokazni prijedlozi obrane: 'Nekoliko dokumenata koji ukazuju da se radi o eklatantnom političkom problemu i dva nova svjedoka - Jovana Ivkovića, koji je bio u Vukovaru za vrijeme pregovora s radnicima Borova, i dr. Vojislava Stanimirovića, predsjednika SDSS-a.'

U sudski spis su ušla i tri nova dokumenta, i to iz Vlade: koalicijski sporazum HDZ-a i SDSS-a, potpis kluba zastupnika SDSS-a predsjedniku Vlade koji je pokrenuo postupak pregovora (u to vrijeme bio je to Ivo Sanader) i e-mail Vojislava Stanimirovića.

Nobilo tvrdi da su pregovori sa zaposlenicima Borova 2008. godine bili 'prvorazredni politički problem' i da su upravo Polančec i Miletić bili zaslužni za njegovo rješavanje. Obrana ne spori da elaborat koji je Miletić izradio nije vrijedio 500.000 kuna, ali tvrde da je taj novac zaradio svojim odvjetničkim radom tijekom pregovora sa zaposlenicima

POLANČEC NA DIJETI, A NE NA MUKAMA

Nobilo kaže da nije zvao bivšeg premijera Sanadera kao svjedoka jer kaže da to 'zasad i u ovom slučaju nije potrebno', a za Polančeca je rekao da je prilično smršavio: 'Smršavio je, ali ne zato što se brine, nego zato što je to htio. Ipak, nitko se u zatvoru ne može osjećati dobro. Nakon života i zdravlja, sloboda je najvažnija', rekao je Nobilo.

Za optuženog Petra Miletića Optužno vijeće na čelu sa sucem Željkom Horvatovićem, sucem koji je vodio postupak protiv Branimira Glavaša, odredilo je pritvor bez mogućnosti plaćanja jamčevine, zbog čega je njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković najavio žalbu Vrhovnom sudu.

ZA MILETIĆEVU SLOBODU NIJE DOSTA NI 200.000 KUNA

'Odbijena je jamčevina predložena u iznosu od 200.000 kuna, što sud nije smatrao dostatnim', rekao je Pavasović Visković i dodao da nisu osporavali činjenicu da Miletićeva studija nije koštala 500.000 kuna, ali su cijeli slučaj pokušali staviti u 'širi politički kontekst'.

'S jedne strane, Damir Polančec je imao zadatak da se riješi problem srpskih radnika u Borovu, a s druge strane problem odvjetničkih honorara. Način na koji je to riješeno, možemo reći da je nespretan, ali državni proračun pritom nije bio oštećen, a Miletić tu nije izvukao nikakvu korist', tvrdi Pavasović Visković i dodaje da je Miletićev honorar za odvjetničke usluge koje je u to vrijeme pružao bio 'nešto više od tri milijuna kuna i još nekoliko milijuna kuna koje je tek trebao dobiti, a Miletić je odustao od vidnog dijela honorara'.

Miletić je, kaže Pavasović Visković, uvelike pomogao da se dođe do te 'političke nagodbe koja je u to vrijeme bila prvorazredni politički problem' i u tom će smjeru ići njegova obrana kada suđenje započne, što bi se moglo dogoditi u rujnu.