500.000 ZA ODVJETNIKA PREPISIVAČA

Polančec prvi put na sudu!

21.07.2010 u 09:16

Bionic
Reading

Bivšem ministru i potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu istražni zatvor produžuje se već nekoliko mjeseci za afere HEP i Podravka, dok je za nešto manji slučaj pronevjere državnog novca odvjetniku Petru Miletiću optužnica već podignuta te će se Polančec na Županijskom sudu u Zagrebu, točno u podne, o njoj očitovati

Dok je još sjedio u Vladi Polančec je, prema iskazu Miljenka Popovića, rekao da bi Ministarstvo gospodarstva trebalo angažirati odvjetnika Petra Miletića za obavljanje odvjetničkih usluga, a vezano uz konvalidaciju mirovina i radnog staža.

'Rekao mi je da bih, vezano uz to, trebao stupiti u kontakt s Miletićem te da je okvirni iznos te nabave 500.000 kuna. Bilo je to u srpnju 2008, a u to sam vrijeme bio državni tajnik. Nakon tog razgovora, provjerio sam kolika sredstava Ministarstvo gospodarstva ima u svom proračunu za odvjetničke usluge. Utvrdio sam da postoje sredstva za ovaj iznos nabave te sam dalje podatke o vrijednosti nabave i odabranog ponuditelja, koje sam dobio od Polančeca, proslijedio načelnici Odjela za računovodstvo i financije', rekao je Popović, nekadašnji državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva.

Osim Popovićevog iskaza prvu optužnicu protiv Polančeca 'drži' deset iskaza različitih svjedoka. Na Županijskom sudu u Zagrebu u podne će Optužno vijeće iza zatvorenih vrata raspravljati o utemeljenosti te optužnice.

USKOK, naime, Polančeca tereti za zloporabu položaja i ovlasti, a Miletića tereti za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti.

Prema optužnici, Polančec je 9. srpnja 2008. donio odluku da se Miletiću za izradu studije 'Konvalidacija radnog staža i mirovina stečenih na području Republike Hrvatske pod upravom i mandatom Ujedinjenih nacija od 3. prosinca 1991. do 15 siječnja 1998.' isplati pola milijuna kuna. Polančec je to učinio iako je, prema optužnici, znao da ni Ministarstvo ni Vlada nisu imali potrebe za izradom takve studije jer je taj problem već bio riješen u pregovorima Vladinih tijela s radnicima Borova srpske nacionalnosti. Sam Polančec sudjelovao je u tim pregovorima, dok je Miletić čak zastupao jednu skupinu radnika Borova, a za te usluge u siječnju 2009. Borovo mu je platilo 1,3 milijuna kuna.

Miletić je za studiju od 19 stranica zaračunao da ona stoji 412.500 kuna plus PDV, dakle 503.140 kuna.

No on je tu studiju, piše Večernji list, u većem dijelu prepisao od Mladena Obrenovića, u to vrijeme novinara Jutarnjeg lista.

Kako je Obrenović tada honorarno pod pseudonimom objavljivao članke za agenciju STINA, ta je agencija od njega naručila članak o konvalidaciji, a njegov je mjesečni honorar bio 1000 kuna. Za konkretni tekst je dobio 50 kuna!(?)

USKOK u optužnici zaključuje da s obzirom na to Miletiću ni po kakvoj računici ni matematici za 19 stranica iz državnog proračuna na trošak poreznih obveznika nije moglo biti plaćeno pola milijuna kuna.