AFERA KAMIONI

Rončević izborio novo vještačenje

07.07.2010 u 21:19

Bionic
Reading

Zagrebački Prometni fakultet provest će novo vještačenje ponuda na pozivni natječaj MORH-a za kupnju vojnih kamiona 2004. zbog kojih su se na optuženičkoj klupi našli bivši ministar obrane Berislav Rončević i njegov pomoćnik Ivo Bačić

Sudsko vijeće zagrebačkoga Županijskog suda pod predsjedanjem Jasne Smiljanić prihvatilo je danas prijedlog obrane za novim vještačenjem, no odlučilo je da će to učiniti Prometni fakultet, a ne Strojarski, kako je predlagala obrana.


Istodobno je odbijen prijedlog obrane da se provede i kombinirano knjigovodstveno-strojarsko vještačenje. Sud je zaključio kako su u tom pogledu utvrđeni svi bitni elementi te da nema potrebe za takvim vještačenjem.

Zbog novog vještačenja, koje bi po očekivanjima sudskog vijeća moglo završiti do 15. rujna, nastavak suđenja odgođen je za 4. listopada. Tada će se ispitati vještak s Prometnog fakulteta i vještak Vinko Ugrina iz Splita, koji je jučer posvjedočio da su sva ponuđena vozila udovoljavala traženoj namjeni i minimalnim tehničkim uvjetima.

Obrana od početka tvrdi da MAN-ovi kamioni, iako jeftiniji od kupljenih Ivecovih, nisu udovoljavali traženoj nosivosti od pet tona.

Branitelji optuženika prigovorili su nalazu splitskoga vještaka, kojega su nazvali nestručnom osobom. Već su tražili da se iz spisa kao nezakonit izuzme njegov nalaz jer smatraju da je njegovim angažiranjem prekršen Zakon o kaznenom postupku, koji USKOK-u nalaže da se koristi institucijama s područja na kojem je mjerodavan sud koji vodi postupak protiv optuženika. No, Vrhovni sud im je odbio taj zahtjev.

Iz USKOK-a su, pak, tvrdili da je splitski vještak ovlašten vještačiti na području cijele Hrvatske, a nisu angažirali fakultet sa zagrebačkog Sveučilišta jer je u tijeku bila antikorupcijska akcija 'Indeks'.

Upravo je s Prometnog fakulteta, koji mora provesti novo vještačenje, najviše optuženih i nepravomoćno osuđenih profesora i studenata. Rončević i Bačić optuženi su da su nabavom Ivecovih kamiona tvrtke 'Eurokamion' oštetili državni proračun za 10,2 milijuna kuna.