AFERA MAESTRO

Svjedokinja razgovarala s Matanovićem o Ciglani

27.01.2009 u 16:51

Bionic
Reading

Svjedočenjem dviju stručnjakinja za prostorno uređenje danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje dužnosnicima Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) i ostalim optuženicima u slučaju 'veliki maestro'

Obje svjedokinje na sud su pozvane zbog malverzacija s prenamjenom zemljišta bivše Ciglane Nin. Dio optuženika tereti se da su ruskim investitorima, koje su u tajno snimljenim razgovorima predstavljali USKOK-ovi pouzdanici Joško Kuzmanić i Mihael Mošnogorski, pogodovali da na tom zemljištu izgrade luksuzno apartmansko naselje vrijedno desetke milijuna eura.

Bivša pomoćnica ministrice Marine Matulović Dropulić, Vlatka Đurković kazala je da je iz Fonda dobila službeni upit o mogućnosti gradnje na spornom zemljištu u Ninu te da je ministarstvo zauzelo stav da je gradnja moguća uz detaljan urbanistički plan.

Kako je pismeni dopis poslan na ministričino ime svjedokinja se nije mogla sjetiti tko se iz Fonda raspitivao za mogućnost gradnje u Ninu, a na izravno pitanje rekla je da ne poznaje i da nikada nije kontaktirala s potpredsjednikom Robertom Pešom ili šefom Sektora za nekretnine Igorom Petlevskim

Ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje zadarske županije Nives Kozulić prisjetila se, međutim, da je u vezi zemljišta u Ninu telefonski razgovarala s potpredsjednikom HFP-a Ivanom Matanovićem

Kazala je da joj je prvooptuženi Matanović, zainteresiran da se problem čim prije riješi, ponudio pomoć u slučaju povrata njene zaplijenjene imovine koji je 'zapeo' u Fondu. 'Ipak na kraju nisam ništa sređivala preko njega', kazala je svjedokinja.

U sudnici su prikazane i USKOK-ove snimke na kojima se po prvi puta vidi četvrtooptužena odvjetnica Asja Piplović na sastanku s USKOK-ovim pouzdanicima.
Iz razgovora se doznaje da je dvojicu pouzdanika, također u vezi investicije u Ninu, na odvjetnicu Piplović uputio Petlevski, a spominje se i prvooptuženi Matanović kao zajednički poznanik Kuzmanića i optužene odvjetnice.

Saslušanjem novih svjedoka suđenje se nastavlja sutra.