SUĐENJE ZA ZLOČIN U LOVASU

Civilima čistili minsko polje

21.06.2010 u 16:19

Bionic
Reading

U nastavku suđenja četrnaestorici optuženika za ratni zločin u hrvatskom selu Lovasu 1991., ondašnji načelnik Uprave sigurnosti Saveznog sekretarijata za narodnu obranu bivše SFRJ Aleksandar Vasiljević u ponedjeljak je posvjedočio o zarobljavanjima i ubojstvima Hrvata u tom selu, te kao ondašnjeg prvog čovjeka u Lovasu naveo prvooptuženog Ljubana Devetaka

Svjedok je kazao kako je u to vrijeme dobivao informacije da je u selu 'samozvani zapovjednik' Lovasa Devetak, oko kojega je desetak pripadnika paravojne postrojbe 'Dušan Silni', njegovih najbližih suradnika koji ga čuvaju, kao i da se nad hrvatskim mještanima provode ispitivanja i zlostavljanja te da je njih oko 30 odvedeno u minsko polje.


Ispitan u nastavku dokaznog postupka u svojstvu svjedoka optužbe, Vasiljević je pred Vijećem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu rekao kako je 22. listopada 1991. obaviješten da su pripadnici 'Dušana Silnog' i Teritorijalne obrane (TO) Valjevo, tada stacionirane u Lovasu, pucali po zarobljenicima natjeranim u minsko polje, nakon što su oni počeli bježati od eksplozije mina.

Dodao je da je 25. listopada dobio potpunije informacije - da je tu poginulo 16 - 17 osoba, da su prethodno pripadnici TO Valjevo trebali ići u čišćenje minskog polja i da među njima nije bilo dobrovoljaca za to, a da su potom pripadnici postrojbe 'Dušan Silni' uzeli hrvatske zarobljenike i odveli ih čistiti minsko polje.

Vasiljević je naveo da je u Šidu 28. listopada obaviješten o pojavi paravojnih postrojbi na terenu koji je bio u nadležnosti Prve vojne oblasti JNA, te da je, što se tiče paravojnih postrojbi u Lovasu, dobio popis sa sedam imena među kojima su bili izvjesni Stevanović i Kosijer te 'neki Aleksandar koji je imao grčko prezime'.

'Dok sam prolazio kroz Tovarnik vidio sam da se pljačkaju napuštene kuće, naredio sam Vojnoj policiji da na svojim punktovima kontroliraju i pretresaju sva vojna vozila i kamione, posebice one koji su na registarskim tablicama imali nalijepljenu oznaku 'TO' ', posvjedočio je.

Suđenje za zločine u Lovasu počelo je 17. travnja 2008., pošto je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe 'Dušan Silni' u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u tom mjestu.

Za ratne zločine optuženi su pripadnici tadašnje lokalne vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, te pripadnici postrojbe "Dušan Silni" Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Po optužnici, Ljuban Devetak je u početku listopada 1991., zajedno s pripadnicima stranke Srpske narodne obnove koju je vodio Mirko Jović, u Šidu i Novoj Pazovi osnovao postrojbu od 60 dobrovoljaca, u nakani da napadne selo Lovas, naseljeno pretežito hrvatskim stanovništvom. Napad je izveden 10. listopada 1991., kad su u rano jutro optuženici upali u selo i nekoliko sati nasumce otvarali vatru, bacali bombe na kuće te ubijali civile u kućama i po ulicama.

Kako se dodaje u optužnici, teritorijalna vlast je, s Devetakom na čelu, 17. listopada naredila da se svi muškarci u dobi od 18 do 65 godina okupe ispred zgrade Zemljoradničke zadruge, čemu se odazvalo njih 70-ak. Taj i sljedeći dan pripadnici postrojbe 'Dušan Silni' okrutno su fizički zlostavljali oko 20 zatvorenih civila, a 18. listopada skupinu od oko 50 mještana Lovasa natjerali su u minsko polje, gdje je poginulo 20 i ranjeno 12 civila.