STRAVA U MEĐIMURJU

86-godišnjakinja sjekirom ubila dvije vršnjakinje

20.06.2010 u 09:14

Bionic
Reading

Policijska uprava međimurska izvijestila je po završetku očevida o detaljima dvostrukog ubojstva dviju štićenica u udomiteljskoj obitelji u mjestu Praporčanu, općina Selnica, u Međimurskoj županiji, koje je ubila također štićenica doma, 86-godinjakinja iz Tupkovca.

Dojavu o ubojstvu dviju štićenica u udomiteljskoj obitelji Irene Zamuda, koje se dogodilo u Praporčanu, u Ulici Zrinskih 55, djelatnici PU međimurske zaprimili su oko 7,30 sati.

Kriminalističkom istragom utvrđeno je da su ubijene dvije štićenice - Marija Županec, rođena 1922. godine iz Svetog Urbana, i Magdalena Horvat, rođena 1929. godine iz Gornje Dubrave, rekao je glasnogovornik PU međimurske Krunoslav Gosarić.

Ubojstva je počinila Alojzija Pokrivač, također štićenica udomiteljske obitelji Zamuda, rođena 1924. iz Tupkovca. Ona je višestrukim udarcima sjekirom po glavi protekle noći oko 2 sata usmrtila dvije starice.

Kao motiv ubojstva Gosarić je naveo psihičku rastrojenost.

Vlasnica Udomiteljstva Irena Zamuda izjavila je kako ju je 86-godišnja Alojzija Pokrivač probudila oko 2,30 sata u noći, ne spomenuvši svoj čin, već rekavši da se ne osjeća dobro i da zbog sumnje na želučani tumor mora na hitan medicinski pregled.

Zamuda je odvela svoju štićenicu na pregled u Hitnu medicinsku pomoć u Čakovcu, kao i na psihijatrijski odjel Županijske bolnice u Čakovcu, gdje utvrđeno da nema razloga za njezino daljnje zadržavanje, ali kao mjeru predostrožnosti Pokrivač je dobila infuziju.

Tek tada, iza 7 sati ujutro, Irenu Zamudu je nazvala snaha rekavši da je sobi pronašla dvije usmrćene starice.

Policija je uhitila počiniteljicu dvostrukog ubojstva u Županijskoj bolnici u Čakovcu i sprovela je na psihijatriju.

Tijekom poslijepodneva očekuje se njezino pritvaranje.

Irena Zamuda također je kazala kako ništa nije upućivala na ovakav čin, a to je potvrdila i liječnica dr. Željka Bošnjak koja se brinulo o zdravstvenom stanju svih štićenica, naglasivši da je Pokrivač u posljednje vrijeme imala respiratornih problema.

Na istoj adresi u Praporčanu od 2000. godine nalaze se dvije udomiteljske obitelji, jednu vodi Irena Zamuda, a drugu njezin sin Denis i sveukupno imaju 10 štićenica. Riječ je o ženskim osobama starije životne dobi, koje su smještene pod pokroviteljstvom čakovečkog Centra za socijalnu skrb.

Ravnateljica Centra, Suzana Belović izjavila je da do sada nije bilo nikakvih problema u radu Udomiteljskih obitelji i da je ovo čin bez presedana. Belović je dodala da je sada prioritet pomoći preostalim štićenicama koje su u stanju šoka.