SUD U KARLOVCU

Dilerima amfetamina i kokaina od dvije do pet i pol godina

17.06.2010 u 14:16

Bionic
Reading

Zbog preprodaje amfetamina i kokaina na karlovačkom Županijskom sudu nepravomoćno su danas na zatvorske kazne od dvije do pet i pol godina osuđeni Zagrepčanin Ninoslav Kraševac i njegovi suradnici iz Karlovca Dalibor i Danijel Matić te Željko Barić

Kraševac je osuđen na jedinstvenu kaznu od pet i pol godina zbog preprodaje droga, sprečavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti, posjedovanje sredstava za krivotvorenje kreditnih kartica i neovlašteno držanje vatrenog oružja.

Sudac Ante Ujević je u obrazloženju presude kazao da je Ninoslav Kraševac već dva puta bio osuđivan za teška kaznena djela, ali se nije pokajao i okrenuo poštenu životu.

Tijekom dokaznog postupka priznao je i dokazano mu je da je u više navrata prodao amfetamin i kokain osobama s karlovačkog i zagrebačkog područja.

Kod njega je pronađeno oko 115 grama amfetamina, 52 grama kokaina te 397 komada bijelih platnih kartica i laminatora za izradu neoriginalnih kreditnih kartica, kao sredstva za krivotvorenje isprava.

Pri uhićenju Kraševac se opirao, bježao automobilom te svojim automobilom udario u policijski.

Utvrđeno je da je Kraševac bio dobavljač za velik broj osoba, za koje sud zna uglavnom pod šifriranim imenima.

U sudskom postupku važnu ulogu je imala i tekica pronađena kod Željka Barića (40) iz koje se vidi tko mu je sve bio dužan za drogu te da je najmanje dva puta na mjesec drogu kupovao od Kraševca. Barić je osuđen na tri godine zatvora.

Danijel Matić
(31), jedini od četvorice optuženika koji nije bio kazneno gonjen i nije se bavio dilanjem droge, dobio je dvije godine zatvora.

Sudsko vijeće je uvjereno da je preprodaja 19,95 grama amfetamina za što je optužen bio 'izoliran događaj', no kako je najniža kazna za zloporabu opojnih droga tri godine zatvora i s ublaženjem zbog olakotnih okolnosti vijeće ga nije moglo kazniti manje od dvije godine, objasnio je sudac.

Danijel Matić je, naime, išao s bratom Daliborom Matićem (26) automobilom u Zagreb te odgovarao na njegove telefonske pozive i u njegovo se ime s Kraševcem dogovorio o cijeni amfetamina. Telefoni su se tada po nalogu istražnog suca prisluškivali.

Dalibor Matić, koji je već bio kazneno gonjen, osuđen je na tri godine i četiri mjeseca zatvora.