PRVI SVJEDOK MAESTRA

Ninski gradonačelnik branio Pešu

26.01.2009 u 16:17

Bionic
Reading

Na suđenju dužnosnicima Hrvatskoga fonda za privatizaciju (HFP) i ostalim optuženima u slučaju 'veliki maestro' danas je ispitan prvi svjedok - ninski gradonačelnik Emil Ćurko, a prikazane su i tajne snimke na kojima se vidi kako potpredsjednik Fonda Josip Matanović od USKOK-ovog pouzdanika prima još jednu kuvertu s mitom

Prvi svjedok u jednom od najvećih antikorupcijskih postupaka opisao je svoje kontakte s USKOK-ovim pouzdanikom Joškom Kuzmanićem koji se njemu, kao i optuženim dužnosnicima Fonda, predstavio kao posrednik ruskih investitora koji su na zemljištu bivše ciglane u Ninu planirali izgraditi luksuzne apartmane.

Optužba tvrdi da su im u tome pomagali i dužnosnici Fonda koji su nakon realizacije projekta trebali biti izdašno nagrađeni. No, od dužnosnika HFP-a Ćurko je u sudnici spomenuo jedino potpredsjednika za nekretnine Roberta Pešu, a on ga, tvrdi, nikada nije nagovarao ili tražio da pogoduje Kuzmanićevim ruskim investitorima.
S Matanovićem je, tvrdi, samo jednom razgovarao telefonom i to o donošenju detaljnog urbanističkog plana.

Peša je jedino pokušao iznaći rješenje kako bi bilo najbolje obeštetiti bivše vlasnike zemljišta koji su na vrijeme zatražili povrat svoje nacionalizirane imovine, kazao je Ćurko.

USKOK-ovog pouzdanika, međutim, nazvao je vrlo čudnim i neozbiljnim čovjekom koji se bez ikakvog povoda počeo hvaliti svojim vezama sa Jerkom Rošinom, Mirjanom Sanader i lokalnom vlasti.

'Kako ozbiljno shvatiti čovjeka koji preko tajnice ostavlja poruku da mu se čuva ciglana ili da dolazi s vrećom novca', kazao je Ćurko, prisjećajući se da ga je s Kuzmanićem povezao tadašnji zadarski župan.

Dodao je i da je iznenađen što ga je Kuzmanić u svom svjedočenju na sudu oblatio i povezao s malverzacijama te da zbog toga razmišlja o podizanju kaznene prijave.
Na posljednjoj USKOK-ovoj tajnoj snimci, napravljenoj dan prije uhićenja, vidljivo je kako Matanović prima još jednu kuvertu s novcem, ovoga puta za pogodovanje ruskim investitorima pri preuzimanju hotela u Živogošću i Podgori.

No, po prvi puta u nizu snimljenog materijala optuženi potpredsjednik Fonda Kuzmanića upozorava da mu preko telefona ne spominje ime te da zbog mogućeg prisluškivanja komuniciraju u šiframa.

Po riječima predstavnice USKOK-a Ksenije Pavić, USKOK je upravo zbog toga odlučio krenuti u završnu fazu te su sljedećeg jutra uslijedila uhićenja. Dodala je kako istraga nije utvrdila je li Matanoviću tu informaciju netko dojavio.

Suđenje se nastavlja sutra saslušanjem novih svjedoka.