NARKOSKUPINA

Osuđeni šverceri i gutači kokaina

11.06.2010 u 20:28

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Rijeci sudac Saša Cvijetić izrekao je danas nepravomoćnu presudu velikoj međunarodnoj narkoskupini razotkrivenoj u srpnju 2007. koja je iz Južne Amerike prenijela u Europu sedam kilograma kokaina, čime je ostvarena nelegalna zarada od 250.000 eura

Organizatori skupine Zdenko Brkić (51) iz Zagreba i Đorđe Buban (44) iz Matulja osuđeni su na devet, odnosno osam godina zatvora.

Tijekom suđenja Buban je odmah priznao krivnju, ali je rekao da ga je Brkić prisiljavao da radi za njega, dok se Brkić slušajući ga naglas smijao te tvrdio da su to najveće gluposti koje je ikad čuo. Krivnju su prebacivali jedan na drugoga, a ni prepucavanja nije nedostajalo. Nakon tek pročitane presude i danas je u sudnici bilo vike i psovanja. Izvedeni su zato Brkić i Jovančević, ali i članovi Brkićeve obitelji koji su vrijeđali Bubana.

Na zatvorske kazne osuđeni su i njihovi suradnici, i to Đorđe Tatalović (41) iz Ogulina na pet i pol godina, Raman Rami (51) iz Rijeke na pet godina, Nikola Šaponja (25) iz Rijeke na četiri i pol godine, državljani Srbije Zlatko Medić (43), Milan Jovančević (43) Branko Mijušković (43),Miladin Verč (44), Danijel Jeremić (33) i Riječanin Slobodan Šaponja (29) na po četiri godine, srpski državljanin Dragan Pavlović (37) na tri godine, Ivan Mihalić (46) iz Ogulina na 2.10 godine, Mladen Buban (31) iz Novog Vinodolskog na dvije i pol godine, Silvija Semenčić (25) iz Kastva na dvije godine i jedan mjesec te Marin Ružić (28) iz Rijeke na dvije godine.

Neki od njih dogovarali su kupnju kokaina i organizirali krijumčarenje iz Perua u Hrvatsku i Srbiju, neki su bili kuriri koji su kokain prenosili u cilindričnim kapsulama progutavši ih prije leta iz Lime, a kasnije ih izbacivali uz pomoć laksativa, dok su neki bili preuzimači koji su u Zagrebu dočekali kurire iz Milana, Frankfurta, Madrida, Ljubljane ili Beograda gdje su slijetali.

Buban i Brkić osuđeni su i za još jedno krijumčarenje kokaina 2003. godine. Kurir je tada prenio 3,3 kilograma droge iz Venezuele u Hrvatsku u metalnom kovčegu koji je pronađen u zračnoj luci u Frankfurtu.