Crna kronika SUDSKA PRESUDA

Kurjak nije kriv za ilegalno presađivanje jajnih stanica

Ginekolog Asim Kurjak i njegova supruga Biserka Funduk Kurjak, optuženi za nedozvoljeno presađivanje jajnih stanica, nepravomoćno su oslobođeni svih optužbi danas na Općinskom sudu u Zagrebu, objavila je Hrvatska televizija

Optužbe su oslobođeni i njegovi kolege Sanja Kupešić i Ernest Suhanek.

Presudu je objavila sutkinja Sanda Bramberger-Ostojić, koja je obrazložila da, osim indicija, nije bilo nedvojbenih dokaza da su počinili kazneno djelo nedopuštenog presađivanja dijelova ljudskog tijela. Za oslobađajuću presudu ključan je bio i nalaz vještaka.

Optužnica ih je teretila da su od 2000. do 2002., uz novčanu naknadu, nad pet pacijentica koje su se liječile od neplodnosti u poliklinici u vlasništvu bračnog para Kurjak primijenili metodu medicinski potpomognute oplodnje jajnim stanicama drugih žena koje za to nisu znale. Na taj je način, tvrdi tužiteljstvo, jedna pacijentica zatrudnjela i rodila djete, dok je kod druge trudnoća završila spontanim pobačajem.

Tužiteljstvo je za optužene tražilo zatvorske kazne od dvije do četiri godine i osam mjeseci zatvora. Nitko od optuženih nije se pojavio na izricanju presude.
Samo suđenje, koje je započelo u listopadu 2007., bilo je zatvoreno za javnost zbog zaštite pacijentica.

Asim Kurjak potkraj 2007. nepravomoćno je osuđen na osam mjeseci zatvora jer je krivotvorio medicinsku dokumentaciju, odnosno zataškavao pogrešku liječnika bolnice Sveti Duh u slučaju smrti rodilje Dragice Ivankić i njezine bebe u bolnici. No zbog zastare u siječnju prošle godine, osuđujuća presuda nije imala nikakva utjecaja na 67-godišnjeg Kurjaka i njegovu kaznenu odgovornost.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još