VOZAČU POZLILO

47 ozlijeđenih u slijetanju autobusa, 4 teško

03.06.2010 u 09:29

Bionic
Reading

Ukupno četrdeset sedam osoba ozlijeđeno je prilikom jutrošnjeg slijetanja autobusa punog školske djece s autoceste kod naplatnih kućica u Karlovcu, a po posljednjim policijskim podacima, četiri osobe zadobile su teške ozljede.

Trideset i četiri osobe zadržane su na liječenju u karlovačkoj Općoj bolnici, dok ih je 13 otpušteno na kućnu njegu, izvijestila je večeras Policijska uprava karlovačka.

Policija još uvijek ne zna razloge zbog kojih je vozač izgubio nadzor nad autobusom u kojemu su se nalazila 52 učenika sedmih razreda Osnovne škole Juraj Habdelić iz Velike Gorice, četiri nastavnika i vodič putovanja. Nakon gubitka nadzora, vozač je vozilom probio središnju i zaštitnu ogradu te prešao na suprotni kolnički trak autoceste Karlovac-Zagreb. Testiranje je pokazalo da nije bio pod utjecajem alkohola.

Krhotine autobusa i zaštitne ograde oštetile su osobni automobil riječkih registracijskih oznaka kojim je upravljala 29-godišnja Riječanka, koja u nesreći nije zadobila ozljede.

Na mjestu događaja ozlijeđenima je pružena liječnička pomoć, a potom su prevezeni u karlovačku Opću bolnicu.U autobusu je bilo 54 putnika, a svih dvadesetoro ozlijeđenih učenici su jedne škole u Velikoj Gorici. Oko devet sati po neozlijeđene učenike već su došli neki roditelji.

Unesrećene je posjetila premijerka Jadranka Kosor. Nakon obilaska dviju bolničkih soba na karlovačkom Odjelu traumatologije i razgovora s djecom i liječnicima, premijerka Kosor je kazala da je došla da se uvjeri imaju li djeca svu moguću potrebnu pomoć. Sasvim je izgledno da gotovo svi napuste bolnicu za dan ili dva, ali će do tada svi dobiti i psihološku pomoć, rekla je.

Najvažnije je da nitko nije teško stradao, da su odlično zbrinuti, ali neka od djece su vidljivo preplašena i bit će im osigurana adekvatna psihološka pomoć, kazala je Kosor.

Premijerka se u Policijskoj postaji Karlovac sastala se i s 23 djece koja nisu ozlijeđena, kojoj su se u međuvremenu pridružili i roditelji, većinom iz Velike Gorice. Nakon razgovora s njima premijerka je rekla da smatra da bi još dvoje od njih trebalo otići na pregled u bolnicu, te je tako i dogovoreno.

Upitana je li vidjela mjesto nesreće, Kosor je rekla da jest, pri dolasku u Karlovac, te da želi da istraga bude potpuna, jer bi svaki mogući propust koji se utvrdi mogao poslužiti kao neka preventivna mjera ubuduće, kada se budu organizirale školske ekskurzije, kazala je.