ZARADIO NA PUTNIM NALOZIMA

Bivši šef HUP-a dobio 7 mjeseci uvjetno

01.06.2010 u 16:45

Bionic
Reading

Bivši direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Željko Ivančević danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na sedam mjeseci uvjetno jer je na lažnim putnim nalozima zaradio više od 61 tisuću kuna

Ivančeviću je ukinuta presuda

U rujnu 2014., redakciji se javio Željko Ivančević, kako bi upozorio javnost da je u tekstu spomenutu presudu ukinuo Vrhovni sud, te da je nakon toga  izrečena oslobađajuća pravomoćna presuda.

Uvjetna kazna znači da Ivančević neće u zatvor ako u naredne dvije godine ne napravi novo kazneno djelo. No postane li presuda pravomoćna, morat će vratiti novac koji je zaradio na lažnim putnim nalozima, a jednu godinu neće moći obavljati nikakve dužnosti na kojima bi mogao samostalno odlučivati o financijskim transakcijama.

Osim novca koji je, prema mišljenju suda, nezakonito stekao, Ivančević će morati platiti i trošak kompletnog sudskog postupka, što će ga stajati dodatnih deset tisuća kuna.

Obrazlažući presudu sudac Vladimir Pavleković kazao je da je Ivančević osuđen jer je izdavao putne naloge za korištenje privatnog automobila u službene svrhe, iako je 24 sata na raspolaganju imao službeni automobil.

Osim toga, sud je utvrdio da je u putnim nalozima na temelju kojih mu je isplaćivan novac bio niz nelogičnosti, primjerice da je u samo dva dana bio u gradovima na potpuno drugim krajevima Hrvatske.

Također, uz putne naloge računovodstvu nije dostavljao dokumentaciju kojom bi potkrijepio da je zaista bio na putu. Kada ga je dokaze zatražio sud bivši čelnik HUP-a je kazao da do tih dokumenata više ne može doći jer ih je držao u ladici kancelarije u koju ne može ući nakon što je otišao s dužnosti.