UBOJICA JE BIO ROB

I vlasnik zlatarnice kamatario zaposlenika

24.01.2009 u 22:27

Bionic
Reading

Naizgled miran život zlatarskog obrtnika Ivice Ivande koji je radio u zlatarni u centru grada imao je ‘crnu rupu’ - strast za klađenjem, koja ga je u petak odvukla u zločin. Nije više vidio izlaz iz svojih dugova i ubio je svog kamatara Branka Mijića

ZAGREB - Vlasnika zlatarnice Ljuza Kushninija, koji je u petak u vlastitoj radnji u zagrebačkoj Margaretskoj ulici svjedočio ubojstvu Branka Mijića, policija je danas privela zbog sumnje za iznudu. Navodno je priveden jer je otkriveno kako je Ivica Ivanda, djelatnik njegove zlatarnice, koji je likvidirao Mijića, svoj stan u kući na Bukovačkoj cesti prepisao na Kushninijevu suprugu Anitu. To bi značilo da je zlatar sam kamatario svog djelatnika, piše Jutarnji list

U prilog toj pretpostavci ide i činjenica da je Ivanda u zlatarnici na zagrebačkome Cvjetnom trgu zaposlen tek nekoliko mjeseci, a navodno je kod Kushninija radio i ranije. Moguće je da je sada radioza 3000 kuna mjesečno kako bi bio pod kontrolom svog vjerovnika.

Branko Mijić navodno je zahtijevao da stan bude prepisan na treću osobu, ali to što je ta treća osoba supruga vlasnika zlatarnice, baca novo svjetlo na slučaj.

Dug Ivice Ivande prema lihvarima popeo se na 100.000 eura. Ivanda je očito dulje bio u čeličnom zagrljaju kamatara, a čini se da su ga najviše pritiskali njegov gazda i pokojni Mijić.

Uz Kushninija, policija je jučer privedela i Emila Poljaka, koji je u društvu ubijenog kamatara Branka Mijića u petak posjetio zlatarnicu u Margaretskoj ulici. Poljak se bavi ultimate fightom i trenira u klubu Trešnjevka. Njegova je uloga u priči još nepoznata, no moguće je da ga je Mijić poveo kao osiguranje za slučaj da nešto krene po zlu.

Naizgled miran život zlatarskog obrtnika Ivice Ivande imao je “crnu rupu”, strast za klađenjem. Priča je počela tako što mu je trebalo 35.000 kuna za podmirenje kockarskog duga, no Mijić mu je posudio 50.000 kuna. Više nije bilo izlaza. Pokušao se izvući prodavanjem na “crno” stotinjak PlayStationa 3 koji su bili ukradeni. Kao “vruću robu” nudio ih je na crnom tržištu, ali nije mogao skupiti dovoljno. Mijić ga je stiskao, gotovo svakodnevno dolazio u zlatarnicu i tražio svoj novac. Ivanda je popustio i prepisao svoj stan na Bukovačkoj u kojem je živio s djevojkom. No, iako su PlayStationi pokrili glavnicu, Mijić je htio još. Ivanda nije imao novac.

Prema nekim izvorima, koji u cijelu priču ne upliću vlasnika zlatarnice, Mijić mu je u petak popodne došao i zaprijetio da će mu uzeti zlato iz radnje. U jednom trenutku zlatarski je tehničar izvadio pištolj. Sijevali su hici, prvi, drugi, treći. U tijelu Branka Mijića završila su četiri hica, tri su promašila, a nijedan od njih nije pogodio Emila Poljaka koji je stajao iza Mijića.

Prema onome što su vidjeli očevici, nakon što je Mijića doslovce izbušio hicima iz pištolja kad mu je on htio uzeti zlato u zalog za dug, Ivica Ivanda smješkao se za pultom zlatarnice dok je čekao policajce. Nakon što je usmrtio Mijića, izašao je na trenutak i prodavačice su čule kako govori vlasniku zlatarnice: “Ubij mene.”