KAZNA ISPOD MINIMUMA

Četiri godine za ubojstvo ispred Aquariusa

28.05.2010 u 11:58

Bionic
Reading

Deset godina nakon zločina, danas je na zagrebačkome Županijskom sudu Mario Sova nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog ubojstva Roberta Marana ispred kluba Aquarius u ožujku 2000.

Predsjednik sudskog vijeća Zoran Luburić kazao je da sud nije povjerovao Sovinoj obrani da je u Marana pucao u nužnoj obrani, nakon što je napadnut ispred kluba na zagrebačkom Jarunu.

Sova je u svojoj obrani ustvrdio kako nije znao da je ubio Marana jer mu je pištolj opalio tijekom tučnjave te da je tek iz novina saznao da je muškarac s kojim se potukao ubijen.

Na suđenju je, međutim, utvrđeno da je Sova prvi hitac svojoj žrtvi ispalio u lijevo koljeno, nakon čega mu je iz neposredne blizine pucao u glavu.

Dosuđena mu je kazna ispod zakonskog minimuma jer je sudsko vijeće zauzelo stav da su Maran i njegovi prijatelji pridonijeli krvavom ishodu izazvavši tučnjavu ispred Aquariusa.

Kazneni zakon, naime, za ubojstvo predviđa zatvorsku kaznu od najmanje pet godina.

Mariju Sovi za ovaj je zločin već suđeno u odsutnosti, jer se skrivao u Bosni i Hercegovini, a u srpnju 2004. je nepravomoćno oslobođen optužbe. No Vrhovni sud ukinuo je presudu u kojoj je stajalo da je Marana ubio u nužnoj obrani i naredio obnovu postupka.

Nakon izricanja presude Sova je s lisicama na rukama vraćen u pritvor u Remetincu, gdje je pritvoren prije mjesec dana, nakon što je u njegovom stanu pronađeno pola kilograma kokaina.

Njegovo ime mediji su povezivali i s ubojstvom Cvetka Simića čije je raskomadano tijelo, bez glave i ekstremiteta, u ožujku ove godine izvučeno iz jezera Jarun.