KORČULANSKI DILER

Cvik dobio osam godina i tri mjeseca zatvora

27.05.2010 u 14:39

Bionic
Reading

Nakon 40 mjeseci provedenih u pritvoru na Bilicama, danas je u procesu protiv Jakše Cvitanovića Cvika i njegove skupine konačno izrečena presuda. Svih 14 članova skupine je proglašeno krivima, a Cvitanoviću je izrečena jedinstvena kazna od osam godina i tri mjeseca zatvora

Drugooptuženi Mirjam Cvitanović, Cvikov brat, osuđen je na četiri godine, a Dino Cetinić na tri godine i šest mjeseci. Svi će biti pušteni iz pritvora, osim Jakše Cvitanovića koji je bio optužen da je organizirao preprodaju heroina na otoku Korčuli, a vrijeme provedeno u pritvoru uračunat će mu se u kaznu.

Svi imaju pravo na žalbu u roku od 15 dana i moraju podmiriti sudske troškove, a Jakši i Mirjamu Cvitanoviću će se oduzeti i sve što su protupravno stekli u periodu od 2003. do 2006. godine. Šef korčulanske narkomafije je nakon bijega 2006. u BiH u siječnju 2007. uhićen u Splitu, a današnje čitanje presude je proteklo uz brojno osiguranje i višekratne pretrese pred dvoranom Županijskog suda.

Sudac je u obrazloženju presude napomenuo da se radi o specifičnoj organizaciji u kojoj su svi bili heroinski ovisnici, ali da su unatoč tome bili dobro organizirani. Nabrojeni su i motocikli i gliseri koje je Cvitanović kupovao u tom periodu i naznačeno je da su milijunski iznosi kojima su Cvik i brat Mirjam baratali bili znatno veći od njihovih realnih mogućnosti.

Maratonski sudski proces u kojem se Cvitanoviću sudilo za četiri kaznena djela bio je obilježen čestim ispadima dilera iz Vele Luke, omalovažavanjem suda, pa i prijetnjama novinarima koji su pratili suđenje. Jakša Cvitanović je u pritvoru imao i mobitel koji je nađen prilikom jednog rutinskog pretresa.

Samo suđenje je proteklo u Cvikovim provokacijama, ali i u redanju svjedoka upitne vjerodostojnosti, tako da je prije današnjeg dana bilo dosta špekulacija u javnosti o tome hoće li dokazi protiv njega biti dostatni za presudu.

Podsjetimo, USKOK tereti Cvitanovića za organizaciju preprodaje droge u periodu od 2003. do 2006, pri čemu je skupina kojoj je bio na čelu zaradila više od sedam milijuna kuna. Na optuženičkoj klupi kao pripadnica skupine se našla i dubrovačka odvjetnica Ana Birimiša, Cvikova djevojka, no njen slučaj je zbog bolesti izdvojen iz ovog procesa. Zbog prijetnji jednoj od svjedokinja, Petri Gugić, Cvitanović je već nepravomoćno osuđen na osam mjeseci, ali je ta presuda danas odbačena.