POLICIJSKA AKCIJA

U Ičićima otkriven centar za distribuciju marihuane

21.05.2010 u 16:01

Bionic
Reading

Pretragom stana u Ičićima kraj Opatije u kojem je jedna prostorija u potpunosti preuređena za uzgoj cannabis sative (droge marihuana), policijski službenici Policijske postaje Opatija i Odjela kriminaliteta droga PU primorsko-goranske otkrili su centar distribucije te opojone droge na širem području Liburnije

U njoj je pronađeno oko 200 sjemenki biljke marihuana pažljivo selektiranih i označenih, 22 uzgojene biljke marihuana različitih stadija uzgoja visine od 10 do 100 cm, zasađene u različitim lončanicama. Neke od biljaka su u potpunosti dozrjele, a iz više lončanica vidljivo je da su biljke odsječene i stavljene u daljnju uporabu - prodaju. Pronađeno je i oko 90 grama sasušene marihuane.

Cjelokupna prostorija bila je provizorno opremljena umjetnim navodnjavanjem. Zatečena je improvizirano instalirana električna instalacija s rasvjetnim tijelima koja su simulirala sunčevu svjetlost, a osim toga postavljena je i oprema za ventilaciju radi simuliranja prirodnih uvjeta za rast biljaka.

Osim za uzgoj opojne droge marihuane, predmetni stan korišten je i za distribuciju, ali i konzumaciju opojne droge. Pronađene su tako tri precizne digitalne vage, dva pribora za pušenje tkz. nargile, tehnički uređaji, računi, uplatnice i niz drugih predmeta.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su stan iznajmila i koristila dvojica hrvatskih državljana. Radi se o 27-godišnjem Riječaninu i 21-godišnjem Lovrancu, koji su stan koristili i kao spremište ukradenih stvari. U stanu su skrivali različite stvari pribavljene počinjenjem provala, kako od onih koje su oni sami činili, tako i od potencijalnih kupaca, koji su u zamjenu za opojnu drogu umjesto novca donosili ukradene predmete (prijenosna računala, televizije, ribičke štapove, pokretne peći, recivere, digitalne prijemnike, različite ukrasne predmete digitalne prijemnike, različite ukrasne predmete, različiti alat, aparat za varenje, bušilice, trimere i slično), što potvrđuje i provalnički alat pronađen u stanu.

Također je utvrđeno da su, osim tehničkih predmeta i novca, tijekom izvršenih provala počinitelji otuđivali i različita alkoholna pića, hranu i drugo što je sve koristio 27-godišnjak, kojeg je policija potraživala zbog počinjenja drugih kaznenih djela i koji je 19. svibnja i uhićen u blizini mjesta događaja. On je, temeljem raspisanih potraga, doveden u riječki zatvor, a drugoga, 21-godišnjeg počinitelja traže.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja, a u dogovoru sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci, zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe opojnih droga, protiv obojice se podnosi kaznena prijava redovnim putem.