AKCIJA NA ISTOKU HRVATSKE

Uhićeno šest osoba zbog šverca cigareta i tekstila

20.05.2010 u 17:00

Bionic
Reading

Zbog davanja i primanja mita, izbjegavanja carinskog nadzora te udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, odnosno šverca cigareta i tekstilne robe, policija je uhitila šestero hrvatskih državljana, priopćila je u četvrtak Policijska uprava vukovarsko-srijemska

Uhićeni se terete da su, organizirajući se u kriminalnu skupinu, u razdoblju od 9. veljače do 19. svibnja ove godine preko državne granice u Hrvatsku iz Srbije prebacile veću količinu različitih vrsta cigareta i tekstila.

U tome su im pomagale i dvije muške osobe s područja susjedne Srbije, no budući da nisu dostupne policiji, odnosno nalaze se u bijegu, za njima će biti raspisana tjeralica.

Kriminalna skupina je po spoznajama, koje su tijekom istrage doznali policija i USKOK, kaznena djela počinila tako što je od više nepoznatih osoba iz Srbije nabavljala različite vrste cigareta i tekstila te ih osobnim automobilima prevozili preko državne granice.

Cigarete su u izrađenim preinakama na automobilu, tzv. bunkerima prevozili preko državne granice na Međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Principovac, nedaleko Iloka, izbjegavajući mjere carinskog nadzora. U tome im je pomagao službenik Policijske postaje Ilok kojemu su članovi plaćale mito kako bi im omogućio nesmetani prolazak preko graničnog prijelaza, odnosno bez obavljanja carinske i granične kontrole.

Policajac je, inače, radio na graničnom prijelazu Principovac, pa su krijumčari očito prelazili granicu za njegovih smjena. Prokrijumčarene cigarete potom su pripadnici kriminalne skupine prodavali osobama koje su ih dalje prodavale na tržnicama na području vukovarsko-srijemskom i osječko-baranjskom području.

Zaokružujući istragu, policija je na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije samo u srijedu obavila ukupno 21 pretragu doma i drugih prostorija, šest pretraga osoba i isto toliko pretraga osobnih automobila. Po završetku kriminalističkog istraživanja USKOK-u je protiv osam osumnjičenika podnesena kaznena prijava.

Osim dviju policijskih uprava i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u kriminalističkom istraživanju sudjelovali su i Ravnateljstvo policije te Uprava kriminalističke policije.