AKCIJA MARACANA

Supružnici švercali drogu iz Južne Amerike u RH

22.01.2009 u 15:48

Bionic
Reading

U sklopu operativne akcije Maracana sisačka je policija u suradnji s policijskim službenicima Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta privela supružnike s područja Popovače (u dobi od 52 i 45 godina) i 36-godišnjaka s područja Kutine zbog sumnje da su se udružili za šverc i preprodaju droge na relaciji Hrvatska – Južna Amerika

U utorak, 20. siječnja, u mjestu Gornja Jelenska na području Popovače policajci su pretražili kuću 52-godišnjaka i pronašli veću količina novca (kune, američki dolari, euri, švicarski franci) te 11 mobilnih uređaja za koje se sumnja da su korišteni prilikom počinjenja kaznenih djela.

Također je u mjestu Repušnica, na području Kutine, pretražen dom 36-godišnjaka gdje su pronađena tri mobilna uređaja, 119 komada puščanog streljiva te razna papirologija koja ukazuje na njegovo sudjelovanje u počinjenju kaznenih djela.

Sve pronađeno je oduzeto uz potvrde o privremenom oduzimanju predmeta te su isti uhićeni.

Policijskom istragom je utvrđeno da se 52-godišnji muškarac u dogovoru s jednim Peruancem u više navrata organizirao krijumčarenje kokaina s područja Južne Amerike.

Kod supružnika je pronađeno 11 mobitela i veća količina domaćeg i stranog novca

Za njega je tijekom 2007. godine 36-godišnjak s područja Kutine u dva navrata iz Perua u Hrvatsku prokrijumčario po jedan kilogram kokaina, za što mu je 52-godišnjak platio po 3.000 eura.

Tijekom prosinca 2007. godine u Brazilu je u zračnoj luci Sao Paolo uhićeno troje hrvatskih državljana u posjedu oko 11 litara kokainske otopine, za koju je utvrđeno da su je krijumčarili za 52-godišnjaka. Sve troje uhićenih trenutno se nalazi u tamošnjem zatvoru na izdržavanju kazne.

Također su u kolovozu 2008. godine u zračnoj luci u Peruu uhićena dva hrvatska državljana, jedan u dobi od 45 godina s područja Zagreba i drugi u dobi od 34 godine s prebivalištem na području Bosne i Hercegovine. Isti su zatečeni s oko tri kilograma kokaina, a policija je utvrdila da su drogu kupili od istog Peruanca s kojim je 52-godišnjak organizirao krijumčarenje te su je za njega pokušali prošvercati u Hrvatsku.

Policija je također utvrdila da je 45 godišnja supruga 52-godišnjaka, u dva navrata 2007. godine putem pošte iz Hrvatske uplatila po 10.000 kuna za Sao Polo na ime svoga supruga, u vrijeme njegovog krijumčarskog biznisa.

Policija je podnijela kaznenu prijavu zbog zlouporabe droge Državnom odvjetništvu i USKOK-u protiv 52-godišnjaka, 36-godišnjaka, državljanina Perua te dvojice Hrvata zatečenih prilikom pokušaja krijumčarenja droge u Peruu, dok je 45-godišnja žena prijavljena zbog kaznenog djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela.

U jutarnjim satima policija je uhitila supružnike i 36-godišnjaka i privela ih u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu.