ZAVRŠENO SUĐENJE VEJNOVIĆU

'Alkohol se kupovao zbog interesa Hrvatske'

13.05.2010 u 12:20

Bionic
Reading

Na zagrebačkom Županijskom sudu završeno je suđenje bivšem veleposlaniku u Libiji Jovanu Vejnoviću i Miroslavu Krpanu, koji su optuženi za šverc alkohola u Libiju gdje je na snazi zakon o prohibiciji

Bivši veleposlanik Vejnović optužen je za šverc 5.800 litara alkohola, u čemu mu je, prema optužnici, pomagao drugooptuženi, zaposlenik Crosca u Libiji Miroslav Krpan

Zamjenik ravnatelja USKOK-a Igor Cišper rekao je kako je u postupku dokazano da su Vejnović i Krpan počinili kazneno djelo jer su prekršili zakon o prohibiciji koji je na snazi u Libiji.

'Nije važno je li neko drugo veleposlanstvo nabavljalo alkoholna pića, ali hrvatski veleposlanik to nije smio činiti', rekao je zamjenik ravnatelja USKOK-a i dodao da je time došlo do kršenja veleposlaničke privilegije i Bečke konvencije. Naime, veleposlanstvo je moglo alkohol nabavljati samo za svoje agente, ali ne i za druge pravne i fizičke osobe.

Cišper je u završnoj riječi predložio sudskom vijeću da Vejnovića i Krpana proglasi krivim te da se Vejnoviću zabrani obavljanje veleposlaničke dužnosti.

Vejnovićeva odvjetnica Lina Budak i Krpanov odvjetnik Damir Vukoja zatražili su, naravno, oslobađajuće presude. Budak je rekla kako nije dokazano da je Vejnović prekoračio svoj položaj i ovlasti.

Upozorila je da je tijekom postupka povrijeđen Zakon o kazenom postupku jer tvrdi da obrana nije imala pravo ispitati svjedoke koje je USKOK pozvao. Tvrdi da je ovaj slučaj izazvao šok među drugim veleposlanicima u Libiji te da su libijske vlasti znale i tolerirale to što hrvatsko veleposlanstvo nabavlja alkohol. 'Interes Hrvatske je poslovna suradnja u Libiji, zbog čega su se i kupovala alkoholna pića', zaključila je Budak.