AKCIJA 'PROČISTAČ'

HSS-ov Kolar mjesec dana u istražnom zatvoru

05.05.2010 u 15:17

Bionic
Reading

Član predsjedništva HSS-a i bivši saborski zastupnik Ivan Kolar te vlasnik i direktor građevinske tvrtke 'Jata' Anđelko Toš i Željko Radić, osumnjičeni da su općinu Molve u blizini Đurđevca oštetili za više od 5,6 milijuna kuna, idućih će mjesec dana provesti u istražnome zatvoru

Istražna sutkinja zagrebačkoga Županijskog suda Jadranka Mandušić takvu je odluku donijela poslijepodne na ročištu zatvorenom za javnost pošto je čula argumente USKOK-a za jednomjesečno zatvaranje osumnjičenika u Remetincu te obrane koja se tome protivi.

Trojica, koji su uhićeni u policijsko-uskočkoj akciji 'Pročistač', zadržani su zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke koje USKOK treba ispitati u jučer pokrenutoj istrazi.

Kolara (61) se tereti da je kao općinski načelnik Molva zloporabio položaj i ovlasti, Radića (53) da je pritom pomagao, a Toša (54) da je poticao na zloporabe kojima je njegova tvrtka nezakonito 'zaradila' 5,6 milijuna kuna.

Ta je tvrtka, naime, gradila društveni dom u Molvama za 12 milijuna kuna, a istražitelji sumnjaju da su neki radovi naplaćeni više puta.

Mediji pišu da su ovih dana otkrivene dvije fakture za dio radova s istim brojem i datumom, ali različitim iznosima - jedna na 400.000 kuna, a druga na 1,4 milijuna kuna.

Kolar je 12 godina bio općinski načelnik Molva, a to je mjesto prošle godine izgubio od HDZ-ovca Stjepana Fosića. U Hrvatskom saboru bio je u tri mandata, bio je predsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza i jedan je od 28 članova predsjedništva HSS-a. Predsjednik HSS-a Josip Friščić najavio je Kolarovu suspenziju.

Kolar je bio i savjetnik ministra poljoprivrede, no jučer je, pošto je stigla vijest da je uhićen, razriješen te dužnosti.