KUPALIŠTE U GRADCU

Na plažu se urušio zid težak 10 tona

Bionic
Reading

Betonski zid duljine 15 metara i težine od oko deset tona, izgrađen prije mjesec dana na dijelu ispod šetnice u Gradcu, kod Makarske nedaleko od hotela Labineca jednostavno se urušio na plažu

Puka sreća je da se oko 12 sati, kada se incident dogodio na gračkoj plaži nije nalazio nijedan kupač ili prolaznik, čime je izbjegnuta tragedija, piše Makarska kronika

Radove na plaži za Općinu kao investitora je izvodio privatni poduzetnik Ivan Andrijašević, inače sin donačelnika Općine Mladinka Andrijaševića koji je posao dogovorio direktno s načelnikom Ivom Kosovićem bez natječaja.

Nasipanje zemlje

Istina je da je zid na gračkoj plaži bio sagrađen od vibriranog betonai da nije bio povezan sa šetnicom već je bio samostojeći zid bezarmature. Zid je izgrađen u tri dana, a nakon desetak dana sam premapredviđenom planu, u rupu između šetnice i zida istovario deset manjihkamiona zemlje. No, do urušavanja sigurno ne bi došlo da nepoznataosoba preko noći nije istovarila približno istu količinu zemlje pa sejoš neosušeni zid urušio.

Prema riječima načelnika Ive Kosovića, za sporne radove nije trebalo raspisivati javni natječaj jer se prema Zakonu o javnoj nabavi ne radi o cifri koja prelazi 70.000 kuna, no to ne mijenja činjenicu da za radove prema Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima nije zatražena nikakva dozvola iako se radi o zidu višem od 1 metra, te, što je najvažnije, da je zid izgrađen nestručno što je izazvalo urušavanje koje je na plaži uoči 1. svibnja, kada već ima prvih kupača, moglo završiti tragičnim posljedicama.

- U ovom slučaju radilo se o žurnim radovima na plaži jer su ove zime udari mora u potpunosti isprali zemljani nasip između plaže i šetnice zbog čega nismo tražili dozvolu. Morali smo što prije izgraditi zid koji će spriječiti urušavanje šetnice. Kako se radi o investiciji koja ne prelazi vrijednost od 70.000 kuna nismo trebali raspisivati natječaj za izvođača radova.

Izgradnja zida na gračkoj plaži Općinu nije stajala ni lipe jer se investitor Ivan Andrijašević ponudio besplatno izgraditi zid, uz uvjet da u šupljinu između šetnice i zida deponira višak građevinskog materijala.

Prema planu, na tom mjestu trebali smo postaviti i dvije klupe. Očito je da se tek izgrađeni zid nije bio ni osušio, a investitor je u rupu već odložio višak zemlje zbog čega se zid naglo urušio, rekao je Kosović koji je potvrdio da će grešku donačelnikovog sina koja je mogla imati kobne posljedice na kraju platiti porezni obveznici jer će iz općinskog proračuna za sanaciju terena, koja bi trebala biti završena za desetak dana, biti izdvojeno 40.000 kuna.