NOVINARKA KOLATERALNA ŽRTVA

Odvjetnik Ane Politkovskaje ubijen zbog Čečenije?

21.01.2009 u 15:11

Bionic
Reading

Ubojstvo odvjetnika Stanislava Markelova i novinarke Anastasije Baburove potaknulo je cijeli niz nagađanja o tome tko bi mogao biti naručitelj. Moskovska policija tvrdi da je Baburova bila samo kolateralna žrtva naručenog ubojstva

MOSKVA - Markelov je neposredno prije ubojstva održao konferenciju za novinare na kojoj je tražio obnavljanje istrage protiv Jurija Budanova, bivšeg pukovnika ruske vojske, osuđenog na deset godina zatvora zbog ubojstva Čečenke Elze Kungajeve u ožujku 2000. godine. Otac ubijene Čečenke izjavio je da je Markelov nedavno primio prijetnje da prestane raditi na aferi Budanov ili će biti ubijen.

Budanov je 15. siječnja uvjetno pušten na slobodu, a jučer je izjavio da nema nikakve veze s ubojstvom Markelova i Baburove.

Rusko tužiteljstvo navodi da istraga ne isključuje da je likvidaciju izvršio profesionalni ubojica, ali ni netko nezadovoljan pogledima koje je Markelov javno iznosio.

Šef moskovske policije izjavio je u srijedu da će u istragu biti uključeni 'najbolji moskovski istražitelji'. "Potpisat ću odluku o uspostavi istražne ekipe i okupit ćemo najbolje časnike odjela moskovske policije za istragu kaznenih djela", rekao je Vladimir Pronin dodajući da napadač nije identificiran.

Snimka nadzornih kamera pokazuje da se "radi o mlađem, mršavijem muškarcu, visokom oko 180 centimetara, koji je navukao kapu na glavu s prorezima za oči", kazao je Pronin. Očevici se nisu javili, a prema snimci je nemoguće izraditi fotorobot, rekao je.

Oko 1.500 ljudi okupilo se u utorak u Groznom, glavnom gradu Čečenije, na prosvjedu zbog ubojstva Markelova, koji je često pisao o kršenju ljudskih prava u Čečeniji te zastupao slučajeve koji su se bavili tom problematikom.

Češka, koja obnaša rotirajuće predsjedništvo EU-a, pozvala je ruske vlasti da istraže Markelovljevo ubojstvo kao i prijašnje napade na aktiviste za ljudska prava, novinare i članove nevladinih organizacija, te da odgovorne izvedu pred lice pravde.

Markelov je bio aktivist za zaštitu ljudskih prava i čelnik pravnog instituta u Moskvi. Aleksandar Brod, predsjednik Ureda za ljudska prava iz Moskve, kazao je da je riječ o demonstrativnom ubojstvu i da su 'naručitelji imali otvoreni cilj destabilizirati situaciju u društvu i unijeti nemir u redove čečenske dijaspore'.

Markelov je bio odvjetnik ubijene novinarke Ane Politkovskaje, a zastupao je i obitelj Kungajev. Bio je i zastupnik Mihaila Beketova, glavnog urednika lista Himkinska istina, koji se protivio izgradnji puta kroz šumu u tom podmoskovskom gradu, a 13. studenoga prošle godine žestoko je pretučen. Ubijeni odvjetnik vodio je mnoge slučajeve antifašista i aktivista društvenih pokreta.

Terry Davis, glavni tajnik Vijeća Europe, ocijenio je da je ubojstvo odvjetnika Merkelova i novinarke Baburove na ulicama Moskve najnoviji napad na osobe koji rade na zaštiti ljudskih prava u Čečeniji.