OSIJEK

Vandali razbijali po židovskom groblju

27.04.2010 u 14:41

Bionic
Reading

Na židovskom gornjogradskom groblju u Osijeku oštećeno je 12 spomenika, izvijestila je osječko-baranjska policija poslije završenog očevida

Dvanaest spomenika je srušeno, neki su i oštećeni, rekla je glasnogovornica Policijske uprave Edita Roterbauer nakon očevida. Policija traga za nepoznatim počiniteljima. O vandalizmu na židovskom groblju policiju je danas izvijestio osječki 'Ukop', koji se brine za gradska groblja. Nakon prvih izvida bilo je objavljeno da je nađeno 5 srušenih spomenika, no kasnije je tijekom očevida utvrđeno da ih je više.

Predsjednik Židovske općine Osijek Damir Lajoš kazao je kako do sada nije bilo značajnijih oštećenja na židovskom groblju u Gornjem gradu niti na groblju u Donjem gradu. Osudio je vandalski čin i rekao kako se 'najvjerojatnije radi o obijesnim tinejdžerima'.

Židovsko groblje u Gornjem gradu, u ulici L. Mandića, potječe iz sredine 19. stoljeća. Na tom je groblju pokopana sestra pozantoga kipara Oskara Nemone. Spomenik koji je izradio sestri zaštićeno je umjetničko djelo.

Do Drugog svjetskog rata u Osijeku je živjela najbrojnija židovska zajednica, a danas, rekao je Lajoš, u Osijeku živi 150 Židova.